Mis on dermatiit?

Dermatiit on nahaseisund ja atoopiline viitab allergilisele reaktsioonile.

Atoopiline dermatiit on naha äge põletikuline seisund, mille puhul on häiritud naha loomuliku kaitsekihi moodustumine ja peamiseks tunnuseks on sügelus ning punetav lööve. Iseloomulikud on ka ketendavad või märguvad laigud.

Atoopiline dermatiit on naha krooniline põletik, mille paiknemine kehal sõltub selle vanusest, näiteks imikul, lapsel ja täiskasvanul võivad need piirkonnad olla erinevad.

Mis põhjustab dermatiiti?

Dermatiidi peamisteks sümptomiteks on kuiv, sügelev ja punetav nahk, mille põhjusteks võivad olla nii füüsilised kui ka vaimsed tegurid. Näiteks üheks tugevaks mõjutajaks, mis võib dermatiiti põhjustada, on vaimne pinge ja stress. Ka allergeenid, kuiv ja külm õhk ning higistamine. Samuti võib nahapõletiku ägenemist põhjustada üldine haigestumine, näiteks hingamisteede infektsioonid. Välistest mõjutajatest võivad nahapõletikku tekitada karedad riided, tugeva lõhnaga pesuvahendid ja keemilised nahahooldusvahendid.

Kus esineb atoopilist dermatiiti?

Nahapõletiku täpne tekkepõhjus ei ole teada, kuid oluline mõju on pärilikkusel ja elukeskkonnal. Ka keha vanusel. Näiteks imikul esineb dermatiiti peamiselt näol ja põskedel, põhjustades punetust ja karedust. Täiskasvanul esineb nahapõletikku peamiselt küünarlohkudes, põlveõndlatus, randmetel ja labakätel, kus nahk on paksenenud, kuiv ja sügelev.

Dermatiidi peamisteks sümptomiteks on:

• kuiv, sügelev ja ketendav nahk;
• imikutel ka villiline lööve;
• paksenenud nahk;
• veriseks kratsitud nahk.

Kuidas ravida dermatiidis nahka?

Atoopilisel dermatiidil puudub otsene ravi, kuid põletikus nahale saab pakkuda leevendust ja seda rahustada. Parimaks ennetusmeetmeks on naha niisutamine, kuna see parandab naha niiskustaset ja kaitsevõimet ning nii muutub see vähem vastuvõtlikumaks allergeenidele ja ärritajatele. Näiteks näole on sobilik Neoderm Atopy Control Lipid sügavniisutav näokreem, mis loob nahale siidise ja vastupidava lipiidide kihi, mis niisutab ning vähendab ärritusi ja sügelust, samal ajal nahka uuendades.

Meie näonahk on väga õrn ja atoopilise dermatiidi tõttu võib see olla veelgi tundlikum. Äärmiselt õrn näokreem on lõhna- ja värvainevaba Neoderm Atopy Control Lipid rahustav näokreem, mis aitab pehmendada nahaärritusi atoopilise naha ägenemisfaasis, kuid sobib kasutamiseks ka kogu dermatoloogilise protseduuri vältel. Unikaalne koostisosa põhineb 4% ektoiinil, mis aitab kaasa allergiate ja dermatiidi sümptomite leevendamisele.

Atoopilist dermatiiti esineb tihti ka keha jäsemetel ja kaelal ning selle niisutamiseks on sobilik Neoderm AtopyControl Hydro-lipid kehakreem, mis sisaldab rikkalikult oomega-3-, -6- ja -9-rasvhappeid ning bioloogiliselt ühilduvaid lipiide. Kreem loob nahale mõnusa siidise ja pehme kihi, tõstes naha niiskustaset, samal ajal nahka uuendades ning vähendades sügelust ja koorumist.

Mida meeles pidada?

Atoopilise dermatiidiga naha puhul tuleb kasutada vaid puhtaid baaskreeme ning viibida vannis ja basseinins võimalikult lühikest aega. Vanniveele on soovituslik lisada vanniõli ja lisaärrituse vältimiseks ärge kasutage lõhnastatud pesuvahendeid. Kuivatage pehme rätikuga tupsutades ja pärast pesemist tuleks nahka kindlasti kohe kreemitada.

Jaga
Kommentaarid