Aafrika lääneosas asuva Guinea väed korraldasid eile sõjaväelise riigipöörde, võtsid president Alpha Condé kinni ja kuulutasid välja üleriigilise komandanditunni.

„Oleme otsustanud pärast presidendi kinnivõtmist põhiseaduse likvideerida," teatas üks anonüümne sõjaväelane uudisteagentuurile AFP saadetud videos. Sõdur lisas, et Guinea maa- ja õhupiirid on suletud ning parlament laiali saadetud.

Eile loeti Guinea riigitelevisioonis ette erivägede teade, kus nad kuulutasid määramata ajaks välja eriolukorra.

Guinea on rikkalikest maapõues peituvatest mineraalidest hoolimata maailma üks vaesemaid riike, mida on pikalt mõjutanud poliitiline ebastabiilsus.

„Me ei usalda enam poliitika ajamist ühe mehe kätte, usaldame selle inimestele," sõnas eile hiljem tehtud telepöördumises Guinea sõjaväe erivägede juht kolonelleitnant Mamady Doumbouya, kes juhtis ka riigipööret. „Guinea on imeilus riik, me ei pea teda nam vägistama, peame temaga armastust jagama."

Guinea riigipöörde korraldajaid tabas rahvusvaheline hukkamõist. USA välisministeerium teatas, et see võib jälje jätta Washingtoni võimele riiki toetada. Ka ÜRO peasekretär mõistis Twitteris toimunu hukka ja kutsus presidenti viivitamatult vabastama.