Senine peaminister Yoshihide Suga Jaapani valitsust pikalt kontrollinud liberaaldemokraatliku partei juhivalimistel ei osale. Tema teadaanne oli paljudele üllatuseks, kuigi Suga toetusnumbrid olid uudise avalikuks tulemise ajaks väga madalale langenud, teatab BBC.

Suga, kes jõudis olla peaminister vaid aasta pärast Jaapani pikaaegseima valitsusjuhi Shinzo Abe taandumist, näeb oma järglasena senist vaktsineerimise eest vastutavat ministrit. Kuigi riigis pole vaktsineerimise olukord kiita, on varem nii kaitse- kui ka välisministrina teeninud Taro Kono rahva seas populaarne.

Kuigi Suga eelkäija Shinzo Abe enam tervislikel põhjusel viiendat korda peaministriks ei prügi, vaadatakse tema sõnumeid uues olukorras suure tähelepanuga. Abe on teatanud, et tema toetab uue parteijuhi valimistel praegust siseministrit Sanae Takaichit, kellest saaks riigi ajaloo esimene naispeaminister.

Kindlast favoriidist on vara rääkida

Konot eristab Jaapani traditsiooniliselt vanemapoolsetest poliitikutest soosing noorte seas. Tema 2,3 miljoni jälgijaga Twitteri-konto on riigi võimukandjate seas haruldus, kirjutab Reuters. USA-s Georgetowni ülikoolis hariduse saanud mees valdab vabalt ka inglise keelt.

Sanae Takaichilt ei maksa oodata meestekeskse ühiskonna reformimist. Pigem on tegemist valitseva partei konservatiivsema suuna esindajaga, kes külastab tihti Yasukuni pühamut. Selles mälestatakse lisaks teistele Jaapani osalusel toimunud sõdades hukka saanutele ka rohkem kui tuhandet sõjakurjategijat. Jaapani poliitikute pühamus käimised on põhjustanud pahameelt riigi vanades vastastes – nii Hiinas kui ka mõlemas Koreas.

Ei Kono ega Takaichi ei ole oma kandideerimist veel kinnitanud. Kõige tähelepanuväärsem ametlikult parteijuhiks pürgimisest teatanud poliitik on endine välisminister Fumio Kishida. "Praegu on edumaa Kishidal, aga see ei tähenda, et tema võit oleks tagatud,” ütles politoloog Koichi Nakano Reutersile.