EL on sellega nõus oma hagi AstraZeneca vastu lõpetama. Kokkuleppe kohaselt peab AstraZeneca tarnima lepetega lubatud 300 miljonit vaktsiinidoosi hiljemalt järgmise aasta märtsi lõpuks. Seni on EL sellest kätte saanud kolmandiku.

Kevadel kaebas Euroopa Komisjon firma kohtusse, süüdistades AstraZenecat leppe rikkumises. Firma pidi tarnima euroliitu juuniks 300 miljonit vaktsiinidoosi, ent teatas hiljem, et see pole siiski võimalik. Kevadega võrreldes on Euroopa sõltuvus AstraZeneca vaktsiinidest oluliselt vähenenud, kuna turule on jõudnud ka Pfizeri, Moderna ja Jansseni vaktsiinid.

“Olen väga rahul, et meil õnnestus jõuda ühistele arusaamadele, mis lubab meil edasi liikuda ja jätkata Euroopa Komisjoniga koostööd pandeemia seljatamiseks,” kommenteeris ravimifirma asepresident Ruud Dobber.

EL-i tervisevoliniku Stella Kyriakidese sõnul on kokkuleppega tagatud, et puuduolevad 200 miljonit vaktsiinidoosi kindlasti kohale jõuavad. “Ehkki sel nädalal jõudsime olulise teetähiseni, vaktsineerides täielikult 70% EL-i täiskasvanud elanikest, on liikmesriikide vahel endiselt tugevad erinevused,” märkis volinik. “Vaktsiinide, sealhulgas AstraZeneca vaktsiinide kättesaadavus on endiselt hädavajalik.”

Kyriakides lubas, et EL jätkab ka vaktsiinide annetamist kolmanda maailma riikidele. “Meie eesmärk on jaotada vaestele ja keskmise sissetulekuga riikidele aasta lõpuks vähemalt 200 miljonit vaktsiinidoosi,” ütles ta.