Küsitluste järgi on peaministri toetus enne tänavusi parlamendivalimisi langenud alla 30%. Seaduse järgi peavad valimised toimuma enne novembri lõppu, kuid seni pole valitsus kuupäeva välja kuulutanud. Uudisteagentuuri Kyodo teatel kaalutakse valimiste korraldamist 17. oktoobril.

Suga juhitud liberaaldemokraatliku partei toetuse langust seostatakse eelkõige pandeemia levikuga. Nakkusjuhtumid on taas tõusuteel, samal ajal kui ettevõtjad on väsinud piirangutest. Ka suvised Tokyo olümpiamängud ei aidanud valitsusjuhi toetust parandada.

Suga sõnul tahab ta keskenduda koroonaviirusega võitlemisele ja loobub seetõttu 29. septembril toimuvatel esimehevalimistel osalemast. “Otsustasin, et ei saa mõlemale keskenduda,” ütles Suga.

Kuna peaministri teade tuli ootamatult, pole esimehe kohale kindlat kandidaati. Seni on Suga vastu lubanud kandideerida endine välisminister Fumio Kishida. Tokyo Sophia ülikooli politoloog Koichi Nakano ütles Reutersile, et samuti võiksid kandideerida haldusminister Taro Kono ja endine kaitseminister Shigeru Ishiba. “Praegu on edumaa Kishidal, aga see ei tähenda, et tema võit oleks tagatud,” ütles politoloog. Kono väljavaated võiksid Nakano hinnangul olla head, kui tal õnnestuks võita oma parteifraktsiooni juhi Taro Aso toetus.

Suga sai partei juhiks ja peaministriks eelmise aasta septembris pärast seda, kui peaminister Shinzo Abe teatas tervislikel põhjustel tagasiastumisest. Ka Abe toetus või selle puudumine mängiks sisevalimistel ilmselt olulist rolli. Vaatlejate hinnangul jätkavad liberaaldemokraadid tõenäoliselt Jaapani juhtimist ka pärast tänavusi valimisi, ehkki võivad toetust kaotada.