"Üleöö ilmunud Ülemkohtu otsus on enneolematu rünnak põhiseaduslike õiguste vastu," sõnas Biden Twitteris. Ta märkis, et sedasi lastakse Texases täiesti võõrastel isikutel segada end inimeste kõige privaatsematesse tervisega seotud otsustesse. "Seadus ei luba isegi erandeid vägistamise või verepilastuse puhul."

Biden noomis Ülemkohut õigluse otsimise asemel inimestele kannatuste tekitamises. USA president lubas sellele otsusele omalt poolt vastu võidelda.

"Ma algatan kogu valitsuse jõupingutused sellele otsusele reageerimiseks - vaadates konkreetselt HHS-i (Health and Human Services Department) ja DOJ-i (Department of Justice) suunas, nägemaks, milliseid samme saab föderaalvalitsus astuda, et isoleerida Texase elanikke sellest seadusest ja tagada juurdepääs ohutule ja seaduslikule abordile," teatas Biden sotsiaalmeedias.

Taustast

Ülemkohtust läbi käinud seadus võimaldab Texase osariigis anda kohtusse naisi, kes katkestavad üle kuue nädala vanusele lootega raseduse. Sealhulgas on võimalik hageda nii naist ennast, abordi teostajat kui ka võimalikke abistajaid. Kaebaja saab eduka süüdimõistmise korral osariigilt 10 000 dollari suuruse preemia.

Kuuenädalane piirmäär teeb paljudele muret, kuna tihtipeale polda rasedusest selleks ajaks teadlikudki. Aborti toetavad aktivistid pöördusid Ülemkohtusse, mis oleks saanud seaduse pidurdamiseks sekkuda, kuid nagu täna selgus, siis seda ei juhtunud. See tähendab, et uued abordireeglid hakkasid Texases kehtima täna kohaliku aja järgi kell 12.