Kaitseväe juhataja Martin Herem ütles eile Delfile: "Ma ei saa käskida kedagi, kes ei taha vaktsineerida, aga need, kes tahavad kaitseväes edasi teenida, peavad seda tegema. Kes ei taha, saavad valida teise eluala."

Kaitseväe tervisekaitsespetsialist Lilli Gross selgitas täna, et asutuse 4060 teenistujast on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 89,3 protsenti. "Vaktsineerimas ei ole veel käinud ligikaudu 340 teenistujat, aga see number väheneb pidevalt, kuna inimesed käivad jätkuvalt vaktsineerimas ja esitavad juba lõpetatud vaktsineerimiskuuri läbimise tõendeid," märkis ta.

Mingeid erandeid ei tehta. "COVID-19 nakkusohutust tõendava tõendi peavad esitama kõik kaitseväe teenistujad, kuna kaugtöö on ajutine meede ja kaitseväe eesmärkide täitmiseks on vajalik tavapärase töörütmi taastumine."

Koroonapassi või selle puudumise õigustuse esitamise tähtaeg kukub 13. septembril. On veel võimalik, et antakse seejärel hoiatus ning määratakse uus tähtaeg.

Osades üksustes vaktsineerimishuvi leige

Mis puutub PPAsse, siis üleeile jõudis töötajateni kiri peadirektor Elmar Vaherilt. Too ärgitas veel vaktsineerimata töötajaid võimalikult ruttu kaitsepookima minema. Ta hoiatas, et osadel ametikohtadel võib keeldumine päädida töölepingu lõpetamisega.

Tänaseks on PPAs end vaktsineerinud üle 80 protsendi palgalistest, kuid leidub ka üksuseid, kus vaktsineeritud on vaid veidi üle poolte töötajate ja kus ühest haigusjuhust võib halvatud olla kogu üksuse töö.

Kommunikatsiooniosakonnast kinnitati, et vaktsineerimata on asutuses kokku umbes 800 inimest.

Otsustamaks, millistel töökohtadel peab vaktsineerimine olema sajaprotsendiline, viiakse juhtkonna tellimusel ametis läbi töökeskkonna nakkusohu riskianalüüs, mis valmib oktoobris.