Muu hulgas antakse seadusega kodanikele õigus aborti tegevaid naisi, abordi tegijat ja võimalikke abistajaid kohtusse kaevata, kusjuures kaebaja saades eduka süüdimõistmise korral osariigilt 10 000 dollari suuruse preemia.

Seaduse vastastele teeb kõige enam muret kuuenädalane piirmäär, kuna paljud naised pole selleks ajaks veel rasedusest teadlikud. Abordiõigust toetavad ühendused on vaidlustanud seaduse föderaalkohtus, pidades seda põhiseadusvastaseks. Ühtlasi esitasid nad taotluse, et seadus enne hagi arutamist ei jõustuks.

Piirkonna föderaalkohus ja apellatsioonikohus polnud sellega siiski nõus. Aktivistid pöördusid ülemkohtussse, mis oleks saanud seaduse pidurdamiseks sekkuda kuni tänase tähtajani. Seda aga ei juhtunud, mis tähendab, et uued abordireeglid hakkavad Texases kehtima täna kohaliku aja järgi kell 12.

Leebemad seadused kehtivad Texase naaberosariikides Louisianas ja Oklahomas, kuid neis asub kahe peale kokku vaid kaheksa abordikliinikut. Olukorda uurinud aktivistiühenduse Guttmacheri instituudi teatel tähendaks uus olukord naistele keskmiselt ka umbes 20 korda pikemat teekonda ehk umbes 400-kilomeetrist autosõitu.