“Sooritasime ajaloo ühe suurima õhuoperatsiooni, toimetades ohutusse kohta üle 120 000 inimese,” rääkis Biden. “Seda on enam kui kaks korda rohkem kui enamik eksperte võimalikuks pidas. Ainult USA-l on võime ja tahe midagi sellist teha. See erakordne edu oli võimalik tänu USA sõjaväelaste, diplomaatide ja luuretöötajate oskustele ja ennastsalgavale vaprusele."

President tunnistas, et Afganistani jäi praegu 100200 USA kodanikku, kes võivad endiselt soovida lahkuda. “Enamik neist on topeltkodanikud ja pikaajalised elanikud, kes otsustasid varem peresidemete tõttu Afganistani jääda,” ütles Biden. “Oleme valmis nad välja tooma, kui nad seda soovivad.”


Biden süüdistas ka oma eelkäijat Donald Trumpi, märkides, et tolle sõlmitud rahuleppes ei öeldud midagi Talibani ja valitsuse koostöö kohta, ent seevastu vabastati Trumpi ametiajal 5000 Talibani vangi. “Sealhulgas mitu tippkomandöri, kes aitasid Afganistani üle võtta,” lisas Biden. “Selleks ajaks, kui ma võimule tulin, oli Taliban jõudnud tugevaimale sõjalisele positsioonile pärast 2001. aastat. Tegelik valik oli ainult lahkumise või eskaleerimise vahel. Mina ei tahtnud hakata igavest sõda pikendama ja ei tahtnud ka igavest lahkumist.”

Biden ütles, et võtab otsuse eest kogu vastutuse ja möönis, et evakueerimine oleks võinud alata varem, kuid selle varasem väljakuulutamine oleks tema sõnul tekitanud kohe Kabuli lennujaamas tunglemise. “Eeldus oli, et meie poolt 20 aasta jooksul treenitud ja enam kui 300 000 inimesest koosnevad julgeolekujõud suudavad Talibanile kodusõjas tugevaks vastuseks olla,” ütles Biden. “See eeldus osutus ebatäpseks.”