Briti välisminister Dominic Raab lükkas täna ümber USA süüdistused, nagu oleks britid kaudselt vastutavad möödunud nädalal toimunud Kabuli lennujaama enesetapurünnakutes, sest nõudsid oma kodanike evakueerimiseks ühe sissepääsupunkti lahti jätmist.

USA kaitseministeeriumist lekkinud teate järgi otsustasid USA sõdurid Abbey Gate'i värava soovitust kauem aega avatud hoida, et Briti ametnikud saaksid oma kodanikke evakueerida. Portaali Politico järgi soovis USA vägede juht Afganistanis Peter Vasely värava sulgeda, kuid see jäi lahti, et Suurbritannia evakueeritavad inimesed pääseks sisse.

Raab rõhutas, et väide ei vasta lihtsalt tõele ja Suurbritannia ei nõudnud, et Abbey Gate jääks avatuks, kirjutab väljaanne Guardian. „Minu meelest pole tegu tõese infoga, Briti operatsioon poleks nõudnud ühegi värava avatuks jätmist," selgitas Raab.

„Koordineerisime oma tegevust USA-ga väga tihedalt ja tegelesime eriti Khorasani Provintsi Islamiriigist (ISIS-K) tuleneva ohuga, kuid traagilisel moel ei suutnud me rünnakut ära hoida," lisas ta.

Küll ei suutnud Raab täie kindlusega väita, kas ta oli enne Afganistani kriisi puhkemist viimase poole aasta jooksul helistanud kordagi oma Pakistani või Afganistani kolleegidele. Raab selgitas meediale, et oli antud ülesande delegeerinud oma asetäitjale Tariq Ahmadile.