1. Palanga muul

Palangat ei ole võimalik ette kujutada ilma muulita, mis avaldab kõigile sügavat muljet. Külastajale avaneb imeline vaade luidetele, kollastele randadele ja piiritule merele, samal ajal paitab kõrvu meremüha ning kuulda on kajakate karjeid. Õhtud saab veeta mugavalt pingil lähedastega imelist päikeseloojangut vaadates.

Palanga kuulus 19. sajandi lõpus Tiškevičiuse nime kandvatele krahvidele. Nad otsustasid ehitada siia sadama, et laevad saaks transportida telliseid, mida krahvide telliskiviaias valmistati. Sadam ehitati aastatel 1884–1888 ja laev Phoenix reisis sealt Klaipėdasse ja Liepājasse. Hiljem telliskivieksport ebaõnnestus ja laevu hakati kasutama reisijate veoks. Paraku kattus sadam pärast torme liivaga, mistõttu saadi aru, et sild ei ole laevasõiduks sobilik.

Muul on olnud populaarne jalutamiskoht alates 1892. aastast. Aja, mere ja tuule mõjud hävitasid konstruktsiooni, seega ehitati 1998. aastal betoonpostidele uus 470 meetri pikkune muul.

Samuti sai kuurortlinna üheks sümboliks lähedal asuvale väljakule 1961. aastal ehitatud skulptuur „Jūratė ja Kastytis“ (skulptor N. Gaigalaitė).

2. Basanavičiuse tänav

Jūratė ir Kastytise väljakult algab kuulus J. Basanavičiause tänav, mis on Leedus puhkajate seas üks armastatumaid kohti. Varem kutsuti tänavat Tiškevičiuse tänavaks või alleeks. Hiljem nimetati see rahva patriarhi dr J. Basanavičiuse järgi. See asub linna ajaloolises osas, kus on palju vanu traditsioonilist arhitektuuri järgivaid hooneid, millest enamik meenutavad kuurordi peaaegu 200-aastast ajalugu. Vanimad ehituskompleksid on Gražina ja Aldona. See kuurortvillade kompleks on kultuuripärandina riikliku kaitse all. Tänapäeval on piirkonnas palju kohvikuid ja restorane ning erinevaid puhkevõimalusi, samuti tähistatakse seal linna peamisi üritusi ja pühasid. Iga kuurordikülastaja läbib seda tänavat korduvalt.

Asukoht: J. Basanavičiaus g., Palanga

3. Palanga merevaigumuuseum

Leedu rahvuslikule kunstimuuseumile kuuluv merevaigumuuseum asutati 3. augustil 1963 endises krahv Feliksas Tiškevičiuse mõisas. Birutė pargi keskel imelises palees asuv muuseum on üks enim külastatud muuseume riigis.

Muuseumis on maailma rikkalikemaid merevaigufossiilide ja -tükkide kollektsioone, kokku umbes 30 000 eksponaati.

Sel aastal restaureeritud merevaigumuuseumis saate tutvuda merevaigu moodustumise, kaubateede, kaevandamise ja töötlemisega.

Palee esimesel korrusel asuvad alad võluvad külastajaid ajaloolise sisustusega, mis loovad pildi selle palee krahvide toonasest elust. Palangast ja perekond Tiškevičiuse ajaloost huvitatud külastajad saavad käia ajaloolistes ruumides ja neid imetleda, palees asuvad saal, ürituste saal, punane salong, suur salong, krahvinna salong, sinine salong, noore krahvi salong ning väike salong.

Aristokraatide residentsi ümbrus on taasloodud palee esindussaalidesse, kus on näha 18. sajandi lõpu ja 19. sajandi alguse kunstiteoseid otse krahv Tiškevičiuse ja ka teiste Leedu aadlike aadlimõisate interjööridest, peale selle eksponeeritakse ka Leedu kunstimuuseumi säilitatud erakogusid. Sisenäituste autor on Romualdas Budrys.

Teisel korrusel on ainulaadne merevaigunäitus, mida rikastavad arheoloogilised eksponaadid ja uuendatud fossiilikogu. Külastajatel on võimalus minna vaatama ka uhiuut merevaigu morfoloogia näitust.

Uuri lisa: www.lndm.lt/pgm

4. Birutė park

Täielikku lõõgastumist Palangas ei ole võimalik ette kujutada ilma mere või jalutuskäiguta Põhja-Euroopa ühes maalilisemas pargis – Birutė pargis. Palanga pärliks nimetatud piirkonda kaunistatakse igal aastal, muutmaks seda puhkajatele veelgi atraktiivsemaks. Selle aasta uudis on pargi öine valgustus, mis võimaldab päikeseloojangut nautivatel kuurordikülastajatel jätkata oma meeldejäävat romantilist õhtut hubaselt looduse rüpes.

Birutė park rajati endisesse püha Birutė metsa ja Birutė mäe territooriumile. 19. sajandi lõpus koostas kuulus prantsuse arhitekt Édouard François André krahv Tiškevičiuse tellimusel maastikupargi projekti.

Suurepäraselt kujundatud pargis on palju erinevaid vaateid ja meeleolusid ning ka teerajad ja lillepeenrad on paigutatud kunstiliselt. See soine Tiškevičiuse mõisa ala oli varem võsastunud. Krahvi soovil kaevati sellesse kohta tiigid ja mulda kasutati mõisa ehitamiseks. Kuulus merevaigumuuseum asub nüüd selles uusrenessansi stiilis mõisas, mis on ehitatud aastal 1897.

Birutė pargis saab nautida perega vaikust ja mugavust, seetõttu tunnevad pargis käimisest rõõmu nii lastega pered, noored kui ka vanemaealised Palanga elanikud ning külastajad.

Traditsiooniliselt kogunevad puhkpillimuusika armastajad igal suvel kolm korda nädalas, neljapäeval, reedel ja laupäeval kell 18.30 pargi rotundi, kus Palanga professionaalne orkester annab Palanga elanikele ja külalistele ümbritsevas looduses tasuta kontserte.

Veel üks sündmus, mis toob rahvast Palangasse, Birutė parki ja merevaigumuuseumisse juba üle kümne aasta, on kammermuusikakontsertide sari „Öised serenaadid“ (leedu k „Nakties serenados“).

Park puhkeb värviliselt õitsema septembris, kui tähistatakse Birutė pargi päevi. See üritus on mõeldud entusiastidele, kes eelistavad lõõgastuda õues vaikselt ja mugavalt.

5. Palanga kuurortmuuseum

Palanga kuurorti muuseum asustati 29. augustil 2013 Palanga linnavolikogu otsusel Anapilises, ühes kaunimas mereäärses 19. sajandi lõpu villas. 2016. aastal avati villa pärast restaureerimistöid taas avalikkusele. Villa ehitamise täpne aeg ja projekti autor ei ole teada.

Anapilise villal on Palanga kultuurielus olnud alati oluline roll. Sageli külastasid seda silmapaistvad avaliku elu ja poliitikategelased, kirjanikud ja kunstnikud ning seal asus muusikaklubi, kus korraldati kuulsate muusikute, lauljate ja tantsurühmade esinemisi ning pakuti kontoripinda Palanga kultuurikeskuse töötajaile.

Palanga kuurorti muuseumil on oluline multifunktsionaalne roll, eesmärk on säilitada, uurida ja esindada muuseumiväärtuseid, märkimisväärset Palanga visuaalse pärandi kogumit ning Palanga arheoloogilistel väljakaevamistel leitud kultuurilisi artefakte. Muuseumis on arheoloogia, ajaloo, fotograafia, numismaatika, filateelia, faleristika, kaunite kunstide, Palanga regionaaluuringute ühingu, Vladas Žulkuse ja Antanas Urbonase kogud.

Muuseumil on traditsioon korraldada igal aastal Pika Muuseumiöö üritusi ning linnafestivalidel, näiteks Palanga päevadel, toimib see elava ruumina. Muuseumis leiavad aset ka regulaarsed, juba traditsiooniks saanud üritused, sealhulgas kunstinäitus pealkirjaga „Valge surilina“ (Balta drobulė), luulekonkurss „Haiku Palangale“ (Haiku Palangai) ja erakogude eksponaatide näitus „Palanga. Ajaloo peegeldus“ (Palanga. Istorijos atspindžiai).

Palanga ajaloole pühendatud püsinäitus võimaldab külastajatel sukelduda interaktiivsesse ajarännakukogemusse Palanga ajaloo algusest tänapäevani. Muuseumis on neli temaatilist ala.

6. Palanga Kurhaus

Kurhausi ajalugu on seotud krahv Tiškevičiusega. 1877. aastal ehitas krahv Juozapas Tiškevičiuse ruumika restorani, mis laienes peagi esimeseks hotelliks. Kurhaus, mis sai selle nime naaberriikide traditsioonide järgi, sai populaarseks sihtpaigaks kõrgklassi puhkajate hulgas, sest tegu ei olnud vaid restoraniga, vaid selle juurde kuulus ka lugemistuba, piljardi- ja mänguruum.

Pärast teist maailmasõda sai Kurhaus Palanga linna omandiks. 25. augustil 2002 hävis ehitis tules täielikult ja rekonstrueerimine algas kümme aastat hiljem, 30. mail 2012. Kurhausi tellistest osa ehitati ümber, taastati autentsed liistud, paigaldati tammeparkettpõrandad ja seinad kaunistati samasuguste tapeetidega, mis olid seinas olnud perekond Tiškevičiuse ajal. Kurhausi kontserdimaja ehiti 18. sajandi lõpust pärit lühtriga.

Alates 2015. aastast tegutseb Kurhausis aktiivselt Palanga kultuuri- ja noortekeskus. See on tänapäevane kultuurihariduskeskus, mis julgustab osalema eri vanuserühmi ja sotsiaalse taustaga kogukondi, toetab rahvakultuuri ja edendab Palanga linna eri ürituste kaudu professionaalset kunsti. Igal aastal korraldab kultuuri- ja noortekeskus üle 250 ürituse: heatasemelised kontserdid eri žanrites, kalendripühade tähistamine, festivalid jne.

Teave sündmuste kohta: www.facebook.com/Palangoskjc

Kurhausi kontserdimaja – professionaalse kunsti koht

Tänapäeval on Kurhausi kontserdimaja pühendatud professionaalsetele kunstiüritustele. Erakordse akustikaga autentselt taastatud saal meelitab ligi kuulsaid klassikalise muusika viljelejaid nii Leedust kui ka välisriikidest. Siin mängitakse kammer-, koori-, džäss- ja folkmuusikat. Saal võtab vastu ka maailmatasemel poppmuusika esitajaid.

Uuri lisa: www.pkjc.lt

7. Palanga kontserdimaja

2015. aasta lõpus avati Palangas uus kontserdimaja, mis on varustatud kõige moodsama tehnoloogiaga.

Uue kontserdimaja pindala on ligi 5000 ruutmeetrit, kõrgus 14 meetrit üle maapinna ja 6 meetrit majast asub maa all. Ehitis on ümmarguse kujuga ja selles saab korraldada üritusi kogu aasta vältel. Valgustussüsteem võimaldab luua erinevaid fassaadivalgustuse variante, ka saal ise paistab silma ainulaadse valgustuse poolest: taevavalgus siseneb katuseakna kaudu ja läbi fassaadiseina „välja lõigatud“ akende.

Kontserdisaalis on 2200-istmeline amfiteater, toolid on paigutatud ümber lava. Ideaalse akustika tagamiseks on saalile esitatud ranged kvaliteedinõuded. Seetõttu kasutati saalis ainult spetsiaalseid akustilisi materjale, mis takistavad kaja ja millel on suurepärased helikindlad omadused.

Eriline akustika

Palanga kontserdimajas kasutatakse kõige tänapäevasemat akustilist tehnoloogiat: lava on varustatud 8 mikrofoniga, ümmarguses saalis on 112 kõlarit, et iga pealtvaataja saaks sõltumata istekohast nautida kvaliteetset heli.

8. Krahv Tiškevičiuse allee

See on ehtne 230 meetrit pikk jalutuspromenaad, mis viib Kurhausist Kęstučio tänava poole. Krahv Tiškevičius rajas siia 19. sajandi teisel poolel esimese Palanga pargi; selles asus ainulaadne villa allee, mis algas endise suveteatri juurest (praegune Palanga kontserdimaja).

Tänapäeval viib krahv Tiškevičiuse allee teid ajas tagasi – linnaruum on täidetud hoonetega, mis pärinevad 19. sajandi lõpust ja 20. sajandi algusest. Renoveeritud allee näitab Palanga elanike tänulikkust kuurordi rajanud krahv Tiškevičiusele. Alleed kaunistab skulptuuride kompositsioon, mis koosneb krahvinna Antanina Sofija Loncka-Tiškevičienė ja krahv Feliksas Tiškevičiuse pronksskulptuuridest. Skulptuure ühendab dekoratiivne sillutusriba ja metallist plaat, millele on ladina ja leedu keeles graveeritud perekond Tiškevičiuse hüüdlause: „Deligas quen diligas“ ja „Išsirink, ką myli“ („Vali see, mis sulle meeldib“). Krahv Tiškevičiuse alleed kaunistavad originaalsed retrostiilis tänavalambid, kõnnitee ja väikesed arhitektuurilised detailid.

Kęstučio tänaval ehib alleed ka restaureeritud ajalooline nikerdustega värav, mis on juba ammu sümboliseerinud seda, et puhkajad on igati oodatud ning kutsutud külastama Tiškevičiuse kuurorti rajatud Kurhausi. Palanga ajaloouurijate kogutud materjali järgi ehitati nikerdustega kaunistatud puidust väravad illustratsioonide kogumiku järgi Richard Dorschfeldti raamatust „Holzbauten der Gegenwart“, mis ilmus 1901. aastal Stuttgartis. Ajaloolased peavad seda albumit Palanga puutööprojektide peamiseks allikaks.

Asukoht: Grafų Tiškevičių alėja, Palanga

9. Kiriku vaateplatvorm

Palanga Püha Neitsi Maarja Taevaminemise kirik on ehitatud enam kui sada aastat tagasi ning köidab oma neogooti arhitektuuri ilu ja ülevusega peaaegu kõigi möödujate pilke. Ka kiriku sisemus on imetlemist väärt: muljet avaldav kantsel ja kolm oskuslikult valmistatud marmoraltarit, mida kaunistavad Prantsusmaalt toodud bareljeefid. Keskaltaril on juba 17. sajandil mainitud Jumalaema Maarja kuju. Ülejäänud kaks külglöövides paiknevat puidust altarit on toodud endisest puukirikust.

Esimene väike puidust katoliku kirik ehitati Palangasse 1540. aastal Ona Jogailaitė algatusel. Teine, ristikujuline kirik koos torni ja kellatorniga ehitati Leedu võimude algatusel 1590. aastal.
1767. aastal ehitati puukirik uuesti üles ja see püsis 140 aastat. 1897. aastal alustati vana puukiriku kõrvale uue, Rootsi arhitekti Karl Eduard Strandmanni projekteeritud neogooti stiilis kiriku ehitamist. Ehitustöid rahastas krahv Feliksas Tiškevičius. 1907. aastal sai telliskiriku ehitus valmis ja vana puukirik hävitati.

10. Muusikaline purskkaev

Suvel rõõmustab külastajaid muusika, valguse ja vee tantsuga uus purskkaev. Spetsiaalsest esindusloendist on võimalik valida tantsivale purskkaevule meloodia ja saata oma eelistus SMS-i teel. Tantsiva purskkaevu esitatava laulu hind on kolm eurot. Külastajad saavad nautida ka tasuta tunnipikkuseid etendusi.

Veejugade kõrgus ja suund ning purskkaevu valgustus muutuvad valitud muusikapala järgi. Spetsiaalne arvutitehnika kontrollib veejugasid muusikapalast lähtuvalt. Purskkaevu arvutitehnika juhib automaatselt veejugade kõrgust ja voolunurka sõltuvalt tuule suunast ja tugevusest.

260 veepihustit ja 48 kõiki värve tootvat valgustit tekitavad muljet avaldava kerge muusikalise efekti. Purskkaevu tehnika osteti Kreekast ja Itaaliast.

Basseini alla on paigaldatud viis võimsat Saksa pumpa, mis on võimelised väljutama põhijoa 8 meetri kõrgusele ja tõstma õhku ligi 4,3 tonni vett minutis.

Palanga purskkaev on tõstetud vee koguse järgi Leedu suurim tantsiv purskkaev.

Jaga
Kommentaarid