Takerdunud vaktsineerimistempo ja deltatüve kiire levik võivad kaasa tuua olukorra, kus rohkem kui veerand miljonit eurooplast on enne jõule viiruse tõttu surnud.

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) väljendas eile Euroopa kasvavate nakatumisnäitajate üle muret. „Möödunud nädalal kasvas piirkonnas surmade arv 11 protsenti ning ühe usaldusväärse projektsiooni järgi võib 1. detsembriks oodata Euroopas 236 000 koroonasurma," sõnas WHO Euroopa haru direktor Hans Kluge Kopenhaagenis pressikonverentsil.

Seni on Euroopas registreeritud pandeemia algusest alates 1,3 miljonit koroonasurma.

KIuge sõnul muudab neid murelikuks kolm tegurit: kõrge nakatumismäär, aeglustunud vaktsineerimine ja piirangute tühistamine. „Viiruse kiire levik tekitab sügavat muret, eriti arvestades, et paljudes riikides on prioriteetsetes gruppides madal vaktsineeritus."

Nüüdseks on peaaegu pooled eurooplased läbinud täieliku vaktsineerimiskuuri, kuid kaitsepookimiste tempo on aeglustunud. Vaesemates riikides on vaktsineerimismäär madalam ja leidub ka maid, kus on õnnestunud kaitsepookida vaid kümnendik tervishoiutöötajaist.

WHO Euroopa haru direktor lisas, et viiruse levikule aitasid kaasa piirangute liialdane leevendamine ning suveks välismaale reisinud inimeste arvu kasv.