USA keskväejuhatuse ülem kindral Kenneth McKenzie teatas eile õhtul, et viimane lennuk tõusis Kabuli lennuväljalt õhku.

"Tänane tagasitõmbumine märgib nii evakuatsiooni sõjalise komponendi kui ligi 20 aastat väldanud missiooni lõppu, mis algas Afganistanis õige pea pärast 2001. aasta septembrirünnakuid," sõnas McKenzie.

"See oli missioon, mis aitas vastutusele võtta nii Osama bin Ladeni kui ka paljud teised al-Qaeda liikmed, kuid läks maksma 2461 ameerika sõduri ja tsiviilisiku elu. Viimaste hulgas on kahjuks ka need 13 sõdurit, kes surid möödunud nädalal Islamiriigi äärmuslase enesetapurünnakus," ütles McKenzie.

Mingit pidulikku tseremooniat lahkumisel ei olnud, ka ei antud Kabuli uutele peremeestele üle lippe, kirjutab väljaanne Guardian. Kõik järelejäänud soomusmasinad ja muu varustus hävitati või muudeti kasutamiskõlbmatuks ning äärmusühendusele Taliban viimase lennu kohta eraldi teadet ei edastatud.

USA välisminister Anthony Blinken teatas hiljem, et pärast sõjalise operatsiooni lõppu on alanud uus peatükk. USA diplomaatiline tegevus on nüüd ümber kolinud Kabulist Katarisse.

Afganistani jäi Blinkeni sõnul veel maha rohkem kui sada ameeriklast, kes ei pääsenud viimastele lendudele. USA välisministeerium jätkab Blinkeni kinnitusel selle nimel tööd, et inimesed riigist minema toimetada.