Eesti Päevaleht: parem on, kui Alar Karis täna ära valitakse

Eesti Päevaleht leiab oma juhtkirjas, et "kui Karis peab veel mõned valimisvoorud pinget kannatama, muutub tema nägu inimestele tuttavamaks ja ta pingutus kaalukamaks".

Ajalehe hinnangul tooks see aga kaasa ka negatiivset. "Ussitamist ja süüdistamist, kelle pärast Karis eile valimata jäi, jätkub nüüd erakondades ja nende vahel tükiks ajaks. Eriti siis, kui Karis jääb ka täna presidendiks kinnitamata," tõdeb Eesti Päevaleht.

"Tegelikult on Eestis praegu lahendada sellest olulisemaid küsimusi. Hea pole seegi, kui presidendivalimised kohalike valimiste kampaaniale sisse sõidavad ja selle varju jätavad. Parem on, kui Eestile annab presidendi riigikogu teine või kolmas valimisvoor," usub ajaleht.

Postimees: see trall võib hakata varjutama kohalikke valimisi

Postimees ei välista oma juhtkirjas võimalust, et opositsioonierakonnad mängivad koalitsiooni närvidel ning Karise toetus riigikogu edasistes voorudes kasvab.

"Kui riigikogul aga ei õnnestu presidenti teises või kolmandas voorus ära valida, siis pole selle olukorra suurim kaotaja mitte presidendikandidaat Alar Karis, vaid riigikogu ja selle esimees Jüri Ratas," leiab ajaleht. "Mida kauem kogu protsess kestab, seda enam kinnistub ühiskonna kollektiivses mälus arusaam, et president Kersti Kaljulaidi kandidatuuri välistamise peapõhjus on Ratase vimm."

Juhul, kui protsess jääb aga venima ja põrub ka valimiskogus, siis otsitakse Postimehe hinnangul "viimase ringi kandidaati, pihta on saanud kogu protsessi maine ja kogu see trall hakkab varjutama kohalikke valimisi".

Õhtuleht: valimiskogu võtaks kohalikelt teemadelt tähelepanu

Õhtuleht oma juhtkirjas Karisele täna edu ei ennusta. "Kui saadikud pole tuulelipud, kelle eelistus teeks vähem kui ööpäevaga kannapöörde, siis peaksid ka teisipäevased hääletusvoorud andma täpselt sama tulemuse."

Ajalehe hinnangul oleks valimiskogus aga pilt kirjum ja lõpptulemus ettearvamatum, mistõttu see võib siiski saada piisavaks argumendiks, et osad saadikud siiski teisipäeval ümber mõtleksid ja Karise ära valiks.

"Eesti saaks eeldatavalt prognoositava käitumisega üllatustevaba riigipea, kõik erakonnad saaksid aga keskenduda kohalike valimiste kampaaniale. Vastasel korral sööks valimiskogu suure osa tähelepanust, mis muidu peaks kuuluma kohalike asjade arutamisele, pealegi hakkaks üks kampaania teist segama," leiab ka Õhtuleht.