Algset infot kommenteeris USA keskväejuhatuse kõneisik kapten Bill Urban 29. augustil: "USA sõjajõud korraldasid täna mehitamata enesekaitseoperatsiooni Kabulis asunud sõiduki vastu. Sellega kõrvaldati vahetu oht Hamid Karzai nimelisele rahvusvahelisele lennujaamale."

Urban jätkas: "Me oleme kindlad, et tabasime sihtmärki. Fakt tugevast sekundaarsest plahvatusest tabamuse järel on tõestus sellele, et sõidukis oli suur kogus lõhkematerjali. Me hindame praegu olukorda seoses võimalike tsiviilohvritega, kuigi praegu pole meile teada, et neid oleks. Me jääme valvsaks ka edasiste võimalike ohtude vastu."

Surnute seas oli seitse last

29. augustil keeras arenguabitöötaja Zamairi Ahmadi oma autoga kodu juurde sisse. Seejärel tabas tema sõidukit USA droon. Ameeriklaste rünnak tabas inimesi mõned päevad pärast pea kakssada inimest tapnud Kabuli lennujaama terrorirünnakut, mille toimepanijaks oli olnud ISIS-K.

Parajasti oli käimas vägede ja USA kodanike Afganistanist evakueerimise lõppfaas ning USA kahtlustas uut rünnakut. Sellega seoses käsk droonirünnakuks antigi, ent BBC teatel hukkus selles hoopis kümme süütut inimest, sealhulgas seitse last.

USA keskväejuhatuse ülem Kenneth McKenzie ütles, et tegemist oli "traagilise veaga". Ahmad Naser, üks hukkunutest, oli olnud USA vägede tõlk. Teiste ohvrite seas oli neid, kes olid töötanud rahvusvaheliste abiorganisatsioonide heaks ning kellel oli viisa USA-sse reisimiseks.

Hukkunute omaksed ütlesid BBC-le, et nood olid oodanud telefonikõnet USA esindajatelt, mis pidi andma märku võimalusest minna Kabuli lennujaama, et riigist lahkuda.

"Me vabandame ja teeme kõik endast oleneva, et sellest kohutavast veast õppida," ütles USA kaitseminister Lloyd Austin.

Parandus

Algselt kandis siinne, 29. augustil avaldatud lugu pealkirja "Kabuli lennujaama juures plahvatas taas, kui USA droon tegi kahjutuks ISIS-K autopommi."

Uue info valguses on lugu oluliselt muudetud.