Välisminister Liimets avaldas esmalt sügavat kaastunnet kõigile Afganistani inimestele seoses neljapäeval Kabuli lennujaamas toimunud terrorirünnakuga ning kutsus kõiki pooli üles lõpetama vägivald, tapmised ja terrorirünnakud. Samuti rõhutas Eesti välisminister, et eri osapoolte vahelised läbirääkimised laiapindse kaasava poliitilise lahenduse leidmiseks on väga olulised.

Liimetsa ettepanekul toimunud telefonivestluse eesmärk oli saada ülevaade Afganistani hetkeolukorrast ja saata selge sõnum, et Eesti ja kõigi Lääneriikide jaoks on ülimalt oluline, et riik säilitaks viimaste kümnendite edasiminekud inimõiguste vallas. „Ühiskondliku arengu ja inimeste heaolu jaoks on väga vajalik võimaldada naistel ühiskonnaelus aktiivselt osaleda ning tüdrukutel hariduse omandamist jätkata. Samuti loodame, et riigist lahkuda soovivatel inimestel see võimalus säilib ja humanitaarabi jõuab takistusteta kõigi seda vajavate elanikeni,“ rääkis ta.

Välisminister avaldas lootust, et ÜRO missioon saab Afganistanis oma tööd jätkata, sest humanitaarabi vajadus on äärmisel suur ja et veel Afganistanis töötavad või kohapeal viibivad rahvusvahelise kogukonna liikmed saaksid tööd jätkata turvaliselt. Ta lisas, et Eesti peab võimalikuks teha koostööd üksnes valitsusega, mis on katkestanud kõik sidemeid rahvusvaheliste terrorirühmitustega.

Eesti on ÜRO Julgeolekunõukogus koos Norraga Afganistani teemajuht, vedades Afganistaniga seotud läbirääkimisi, ja valmistab ette ÜRO Afganistani missiooni UNAMA mandaadi pikendamist septembris.