Strache allakäik algas Ibiza puhkusesaarel filmitud videoga, mis viitas potentsiaaliselt ebaseaduslikele annetustele FPÖ-le, vahendab BBC News.

Strache oli skandaali puhkedes asekantsler ja kukkus kogu liidukantsler Sebastian Kurzi valitsus.

Nüüdseks 52-aastane Strache lubas Vene oligarhi sugulasena esinenud naisele tulutoovaid riigihankeid vastutasuks FPÖ valimiskampaania toetamise eest. Kuigi Strache igasugust kuritegu eitas, sillutas see video teed tervele reale korruptsioonijuurdlustele.

Strachet süüdistati seaduse muutmisele kaasa aitamises, et aidata oma sõbral ja erakonna rahadoonoril saada oma erakliinikule riiklikku finantseeringut.

Haigla juht Walter Grubmüller läks koos Strachega kohtu alla kahe annetuse pärast FPÖ-le summas 2000 ja 10 000 eurot. Peaprokurör Bernhard Weratschnig ütles täna kohtus, et iga euro sellest oli liiga palju.

Kuigi mõlemad mehed eitasid oma süüd, mõistis Viini regionaalkohus nad süüdi. Grubmüllerile määrati aastane tingimisi vanglakaristus.

Kohtunik Claudia Moravec-Loidolt leidis, et Grubmüller oli püüdnud aastaid edutult riiklikust tervishoiufondist raha saada. Moravec-Loidolt ütles, et on veendunud, et 2000 euro annetamise eesmärk oli kallutada Strachet abikätt andma.