Haridus- ja teadusministeerium on välja kuulutanud, et nende 2021/2022 õppeaasta eesmärk on hoida haridusasutused avatuna. Sellest tulenevalt avaldati uus määrus, mille järgi haigestunud õpilasega kokku puutunud lapsed ei pea minema kohe karantiini, vaid viiakse läbi laiahaardeline testimine, et kohe nakatumine välja selgitada.

Määrus, mis sisaldab endas veel erinevaid võimalikke stsenaariume ja nende lahendamisi, peaks kehtima hakkama õppeaasta alguses. Eestis loetakse selleks 1. septembrit.

Igas koolis siiski ei alustata täpselt septembri esimesest kalendripäevast. Näiteks Tartu katoliku hariduskeskus, kus õppetöö juba käib. ERR kirjutas, et Tartu katoliku hariduskoolis on esimese nädalaga nakatunud üks õpetajatest.

"Siis käivitasime lihtsustatud korras karantiinivariandi, mida valitsus on välja kuulutanud panime igaks juhuks kõigile lastele ka maskid ette ja hakkasime kiirteste tegema," kirjeldab kooli direktor Liina Tamm ERRile.

Uue korra järgi just nii käituma peakski, kuid kuna uus kord jõustub septembrist, siis terviseamet lapsi testima siiski ei tulnud. Kästi hoopis õpetajaga kokku puutunud õpilased koju karantiini saata.

Karantiin peaks kestma kümme päeva, kuid september algab viie päeva pärast. Seetõttu tõusis küsimus kas 1. septembril võivad lapsed isolatsiooni lõpetada ning testida enda nakkusohtlikkust. Tuleb välja, et mitte. Terviseamet oli ühele lapsevanemale vastuseks tõdenud, et neil puudub määruse tõlgendamiseks juriidiline kompetents.

Haridusminister Liina Kersna sõnul on tegemist terviseameti ja ministeeriumi vahelise kooskõlastamata jätmisega. "Tegelikult see on jäänud terviseametiga läbi rääkimata, et põhimõtteline otsus on tehtud, nii et kui mõned koolid varem õppetööga alustasid, pole terviseamet nende lihtsustatud reeglitega arvestanud," põhjendas ta ERRile.

Üsna pea saadi siiski ministeeriumi ja terviseameti vaheline kommunikatsioon tööle ja Tartu katoliku hariduskeskuse lapsed päästeti karantiinist, ütles Kersna ERRile.