Islamiriik tegutseb Afganistanis Khorasani Provintsi Islamiriigi nime all, vahendab BBC News. Khorasan on ajalooline piirkond, mis hõlmab tänapäeva Iraani, Türkmenistani, Afganistani ja Pakistani osi.

ISKP kuulutati välja 2015. aasta jaanuaris ning see koosneb teadete kohaselt peamiselt Pakistani ja Afganistani Talibani endistest liikmetest.

ISKP on palju äärmuslikum kui Afganistani Taliban ja nad on omavahel verivaenlased. ISKP peab taliibe usutaganejateks, mis muudab nende tapmise ISKP islamiõiguse tõlgenduse järgi seaduslikuks.

ISKP mõistis hukka 2020. aasta 29. veebruari rahukokkuleppe USA ja Talibani vahel ning lubas edasi võidelda.

Samuti on ISKP hukka mõistnud Afganistani ülevõtmise Talibani poolt ja on väitnud, et USA andis riigi Talibanile üle salakokkuleppe alusel.

2019. aasta lõpus sai ISKP suuri sõjalisi kaotusi ja 2020. aasta aprillis peeti kinni selle kõrgeid juhte.

Pärast seda on ISKP aga vastulööke andnud ning võtnud vastutuse hulga rünnakute eest vägivallalaines Talibani ja Afganistani valitsuse rahuläbirääkimiste ajal.

Algselt hõlmas ISKP Afganistani ja Pakistani, aga 2019. aasta mais kuulutati välja eraldi Pakistani Provintsi Islamiriik.

2018. aasta septembris võttis ISKP omaks rünnaku ka Iraanis.

ISKP on olnud kõige aktiivsem Afganistani idaprovintsis Nangarharandis ja pealinnas Kabulis, aga on võtnud vastutuse ka rünnakute eest Kunari, Jowzjani, Paktia, Kunduzi ja Herati provintsides.

ISKP sihikul on olnud Afganistani julgeolekujõud, poliitikud ja ministeeriumid, Taliban, usuvähemused, sealhulgas šiiidid ja sikhid, USA ja NATO väed ning rahvusvahelised organisatsioonid.