Juba tuleval esmaspäeval valib parlament presidenti. Karisel on Keskerakonna ja Reformierakonna toetus olemas. Isamaa teatas eile, et jätab hääletuse vabaks. Igaüks tehku otsus oma südametunnistuse järgi.

Sotsid on põhimõtteliselt samal arvamusel, selgus nende tänahommikuse koosoleku järel. Ühiselt Karist ei toetata, iga saadik otsustab ise.

"On väga kahetsusväärne, et peaminister Kaja Kallas on taganenud oma varasemast lubadusest toetada Kersti Kaljulaidi tagasivalimist. Seetõttu ei ole meil võimalik hääletada riigikogus tänase presidendi poolt," ütles sotside esimees Indrek Saar. "Samuti peaks kandidaatide reas olema Marina Kaljurand, kes on samuti rahva seas üks populaarsemaid kandidaate presidendi postile."

Saar selgitas, et Karise saatus sõltub nüüd sellest, kas tal ka tegelikult on piisav usaldus riigikogu liikmete hulgas.

President saab riigikogus valitud, kui kandidaat kogub vähemalt 68 poolthäält.

Reformierakonnal ja Keskerakonnal on riigikogus kokku 59 kohta. Üks pink jääb tuleval esmaspäeval aga ülima tõenäosusega tühjaks. Kaja Kallase sõnul on tema isa, riigikogu liige Siim Kallas olnud haiglas juba kolm ja pool nädalat. Ta lisas eile Delfile, et praegu ei ole märke, et ta haiglast lähiajal välja saaks.

Isamaal on 12 kohta, sotsidel 11, EKRE-l 19.

EKRE pooldab presidendina endist riigikogu esimeest Henn Põlluaasa, kuid üksi EKRE fraktsiooni häältest tema ülesseadmiseks riigikogus toimuvatel valimistel ei piisa.