Tegu oli esimese intervjuuga, mille ta vangistuse ajal andis. Vastused saatis ta väljaandele kirjatsi. "Lugemine, kirjutamine või millegi muu tegemine on sel ajal keelatud. Istud toolil ja vahid telekat," nentis ta päevase "lõbustuse" kohta. "Kui keegi sel ajal tukkuma jääb, siis karjub valvur, et ära maga, vaata!"

Ta rääkis sellestki, kuidas tema tervis esiti käest ära läks. Olukord paranes, kui valvurid teda enam igal ööl paari tunni tagant üles ei ajanud. Formaalselt põhjendati, et kontrolliti ega ta põgenemisplaani sepitse. "Nüüd mõistan, kuidas unepuudus on üks lemmikuid piinamisvorme, mida eriteenistused kasutavad," märkis ta.

Navalnõi lisas, et saab oma osakonna teiste kinnipeetavatega hästi läbi. Ta kirjeldas, et kaaslased on kiilaspäised mehed, kes kannavad vanglariideid. Vahel on neil võimalus mikrolaineahjus eineid soojendada. "Kui me kokkame, meenub mulle klassikaline stseen filmist "Goofdellas", kus maffiabossid oma kongis pastarooge valmistavad. Kahjuks meil nii ägedaid potte pole ning makaronid on keelatud. Siiski, on lõbus," muljetas ta irooniliselt.

Navalnõi näeb süüd ka Jeltsinil

Opositsiooni vaigistamisest hoolimata on ta Venemaa tuleviku osas optimistlik. Ta rõhutas, et Putini režiim on ajalooline õnnetus, mitte paratamatus, vahendab NYT. Ta viitas, et korrumpeerunud Boris Jeltsin määras Putini omal ajal esmalt peaministriks. Edasine on juba teada. "Varem või hiljem see viga parandatakse ja Venemaa liigub demokraatia suunas, valib Euroopa tee. Sel lihtsalt põhjusel, et rahvas soovib seda," lausus Navalnõi.

Ta märkis ka, et Putini süsteem on õõnes, kuna puudub Kremli-meelne paremtsentristlik partei, mis esindaks riigis aina kasvavat linlastest keskklassi.

"Opositsioon ei eksisteeri Venemaal pelgalt Navalnõi või kellegi teise käsul," toonitas ta. "Vaid seepärast, et umbes 30 protsenti riigi elanikest - enamasti haritud inimesed, linlased - ei ole poliitiliselt esindatud."

Ta kritiseeris ka praeguseid Euroopa ja USA sanktsioone, mis laastavad tema hinnangul tavalisi venelasi, aga peaks puudutama hoopis oligarhe. Ta viitas, et rikkuritel on advokaatide armeed, kes aitavad neil oma musta äri edasi ajada.

Putini hoiak: ta on tavaline kriminaal

Navalnõi on trellide taga range järelvalvega Pokrovi karistuskoloonias, mis on Moskvast umbes 100 kilomeetri kaugusel. Tema karistusaja pikkus on kaks ja pool aastat, ent hiljuti esitati talle uued süüdistused, mis võivad seda aega veelgi pikendada.

Möödunud nädalal kohtus Saksa liiduskantsler Angela Merkel Moskvas Vladimir Putiniga. Merkel lausus sealsel pressikonverentsil, et kutsus Venemaad üles vabastama vangistatud opositsiooniliidrit Navalnõid. "Nõudsin Navalnõi vabastamist ja rõhutasin, et hoiame sellel juhtumil hoolikalt silma peal," ütles Merkel.

Putin teatas seepeale, et Navalnõi on tavaline kriminaal, kes rikkus teatud reegleid ning tema vangistamisel pole mingit seost mehe poliitilise tegevusega. Varem Navalnõid "Berliini patsiendiks" ja "selleks blogijaks" nimetanud Putin ei võtnud ka nüüd opositsionääri nime suhu, vaid kasutas väljendit "see figuur".