Biden tunnistas kohaliku aja järgi hilisel pärastlõunal Valges Majas, et missiooni edu sõltub suuresti Talibani koostööst. Ta ütles, et palus sõjaväejuhtidel olla valmis „ajakava kohandamiseks”, kui see vajalikuks muutub, vahendab CNN.

„Me oleme praegu õiges tempos 31. augustiks lõpetamiseks. Ma jään kindlaks meie missiooni lõpule viimisele,” ütles Biden tunde edasi lükatud kõnes.

Biden tunnistas siiski, et tähtaeg sõltub Talibani jätkuvast koostööst ja ligipääsu võimaldamisest Kabuli lennuväljale ning USA operatsioonidele takistuste mittetegemisest.

„Mida varem me lõpetame, seda parem,” ütles Biden. „Iga operatsioonide päev toob kaasa lisariski meie sõduritele.”

Varem eile edastas Biden oma otsuse lahkumistähtajast kinni pidada G7 virtuaalsel tippkohtumisel ja ütles selgelt, et otsuse tingis suures osas püsiv julgeolekurisk.

„See on keeruline olukord,” ütles Biden, kirjeldades „akuutset” rünnakuohtu Islamiriigi Afganistani haru poolt.

G7 tippkohtumise teised osavõtjad olid valmistunud Bidenile survet avaldama, et ta lahkumistähtaega edasi lükkaks, sest nende sõnul on vaja rohkem aega oma kodanike ja neid aidanud ohus olevate afgaanide evakueerimiseks.

Paljud afgaanidest liitlased, keda USA kavatses aidata, jäävad maha, teatas USA administratsiooni kõrge ametnik CNN-ile. „See oleks nii, millal iganes me evakueeriksime ja millal iganes Taliban oleks võimu üle võtnud,” lisas ta.