Kuigi presidenditiitel nihkub aina enam Alar Karise suunas, ei ole ta kogu eesti rahva lemmikkandidaat: Kantar Emori andmete põhjal koostatud graafikust selgus, et Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna valijate toetus kuulub hoopis ametis olevale riigipeale Kersti Kaljulaiule. Teised erakonnad Kaljulaidu teiseks ametiajaks presidendiks valima ei soostunud. Ka Reformierakond on praeguse presidendi toetamisest loobunud.

Miks peaministripartei oma valijate selgest favoriidist loobus?

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Mart Võrklaeva sõnul oli kindel, et Kersti Kaljulaid ei saa riigikogus presidendiametis jätkamiseks piisaval hääli.

„Reformierakonna fraktsioonis on Kaljulaiule endiselt tugev toetus, kuid presidenti ei vali üks fraktsioon, vaid riigikogu enamus,“ ütles Võrklaev. Fraktsiooni esimehe sõnul oli riigikogu peamine eesmärk Eestile hea presidendi valimine, ning selleks tuli leida ühisosa. „Reformierakonnal ei ole mõtet kindlalt Kersti Kaljulaiu taha koonduda, teades, et me vajalikul hulgal hääli ei saa.“

Seda, miks teised erakonnad Kersti Kaljulaiu kandidatuurile vastu seisid, Võrklaev vahendada ei soovinud: „Eks neid põhjuseid oli, aga see on nende oma arvamus ja nad saavad seda ise öelda.“

Endine peaminister, praegune riigikogu esimees Jüri Ratas kel levinud arusaama kohaselt olla möödaniku tõttu praeguse presidendiga kana kitkuda vastas küsimusele, miks Kaljulaid tema arvates presidendiks ei sobi, kidakeelselt.

„Ma ei näe temale poliitilist toetust. Keskerakond soovib leida inimest, kellel on laiapõhjaline toetus riigikogus. Minu tunnetuse põhjal on see praegu Alar Karisel," märkis Ratas. Täpsemaid põhjuseid avaldamata soovis riigikogu esimees kiirustades head päeva ning pani toru hargile.

Presidendikandidaadina on Reformierakonna ja Keskerakonna toetuse saanud Eesti Rahva Muuseumi direktor Alar Karis. Karis kohtus eile ka Isamaa erakonnaga ning sotsiaaldemokraatidega. Mõlemil on plaanis avaldada oma otsus kandidaadi suhtes lähiajal. EKRE toetab endiselt oma presidendikandidaati Henn Põlluaasa.