Nimelt soovis maikuus Vabaduse väljakul aset leidnud protestist osa võtta ka Tõnis Mägi, kes seda küll toona teha ei saanud. Sõna võttis ta aga maailmas toimuva suhtes vastavas kontekstis küll.

Lisaks paljudele muudele erinevatele teemadele (usaldamatus meedia suhtes, meeleavaldused, piirangud jne) võttis ta sõna politseinike aadressil. "Meie mured on peaaegu identsed kogu maailmas. 2+2, politsei vägivald, korruptsioon, lausvaled meedias ja nii edasi," tõi ta "Ühe Isa Blogis" välja.

Siseminister Kristian Jaani luges samuti seda postitust ning andis sotsiaalmeedia vahendusel mõista, et vähemalt osa Mägi väidetust ei pea tema silmis kuidagi paika.

"Nimetatud blogis toob [Tõnis Mägi] Eesti murekohana välja ka politseivägivalla. See pole okei," kirjutas siseminister Kristian Jaani (Keskerakond). "Eesti rahvas austab Tõnis Mägi kõrgelt. Ja rahvas usaldab kõrgelt ka meie politseid. No millest see vägivalla jutt."

Siseminister Jaani oli perioodil 2013–2021 politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri prefekt. Karjäär PPA-s algas tal juba aastal 1997, mil temast sai Tallinna politseiprefektuuri politseipataljoni kordnik.

Taustast

Rahvalaulik Tõnis Mägi oli tänavuse öölaulupeo üks oodatumaid esinejaid. Lisaks kultusstaatusega teosele "Palve" otsustas Mägi tervele Eestimaale esitada hoiatuse, kuidas siinsetel inimestel tuleks aru pähe võtta:

""Kuulake, Mu rahvas!", ütleb Jumal praegu selgelt, "Ma hoiatan teid. Ma hoiatan teid, et võtke aru pähe. Siis ma hoian ja kaitsen seda väikest maad, seda sama Eestimaad. Parandage meelt!"

Et tema üldsõnalisest sõnavõtust rohkem aimu saada, pani Delfi kokku loo tema varasematest seisukohtadest. Suuremahuliselt tõmbas tähelepanu üks intervjuu, mille Tõnis Mägi andis "Ühe Isa Blogile", kus väljendas oma mõtteid ja arvamusi nii Eestis kui ka maailmas toimuva kohta.

“On analüütikuid, kes väidavad – kolmas maailmasõda juba käib. Meedia valetab või ei räägi kogu tõde (kui kasvõi vaadata USA valimisi). Neid riike, kes hoiavad selja sirgu (näiteks Poola või Ungari), sildistab ajakirjandus paariariikideks,” tegi Mägi julge sõnavõtu koroonavastaste vaateid jagavas “Ühe isa blogis”.

Mille peale Mägi selliseid sõnavõtte tegi? Kevadel toimus kaks koroonapiirangute vastast meeleavaldust Tallinnas. Teine neist 15. mail, mil koguneti Vabaduse väljakule, et väljendada enda pahameelt riigis valitseva olukorra, piirangute ja väidetava politseiriigi suhtes. Varro Vooglaiu, Kalle Grünthali ja paljude teiste esinejate seas pidi väidetavalt sõna võtma ka Tõnis Mägi ise, kuid paraku ei õnnestunud tal meeleavaldusele kohale minna. Seevastu küsis “Ühe isa blogi” temalt kommentaari ning avaldas selle peale üritust.

Lähemalt saab lugeda siit.