IMF teatas, et jagab oma liikmete vahel laiali umbes 650 miljardit dollarit valuutareservi liigist nimega special drawing rights (erilaenuõigus, SDR), vahendab Politico.

See samm on aga raevu ajanud Valgevene režiimi vastased, sest üha süveneb Valgevene ja Euroopa vaheline konflikt inimõiguste üle ning Valgevenet süüdistatakse migrantide saatmises naaberriikidesse kättemaksuks Euroopa Liidule.

President Aljaksandr Lukašenka režiim on lisaks Euroopa Liidu, USA ja Suurbritannia sanktsioonide all erinevate rikkumiste eest.

IMF pressiesindaja ütles, et rahaeraldus Valgevenele toimub, sest IMF „juhindub rahvusvahelisest kogukonnast, mis jätkab asjaajamist praeguse administratsiooni kui Valgevene valitsusega”.

„Nagu teised IMF-i liikmesriigid saab Valgevene SDR-i rahaeralduse proportsioonis tema kvoodiosaga,” teatas IMF-i esindaja.

Londonis baseeruva ettevõtte BluBay Asset Management arenevate turgude strateeg ja kommentaator Timothy Ash nimetas seda sammu IMF-i ja selle peamiste Lääne osanike kohutavaks veaks. Ash küsis, kas lühend SDR tähendab Supporting Dodgy Regimes (Kahtlaste Režiimide Toetamine).

„Valgevene režiim kasutab IMF-i eraldatud miljon dollarit inimeste represseerimiseks, mitte toetamiseks,” kirjutas Twitteris Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja.