Mida aga ühe toa remondi ja siseviimistlustööde puhul silmas pidada? Kas võtta see esmapilgul lihtsana tunduv töö ette ise või võtta appi asjalik remondifirma?

Kogemusi ja teadmisi jagab Remondifirma.ee projektijuht Kaspar Aruvee.

Ühe toa remont – millest alustada?

On valikute ja võimaluste küsimus, kas võtta kogu ühe toa remont enda kanda või tellida seda tegema remondi ja siseviimistlusega tegelev kogenud ettevõte.

„Ise eraelu kõrvalt 5–6 tööpäeva kestvat remonti tehes saab sisustada terve kuu jagu nädalavahetusi või kahe nädala jagu õhtupoolikuid,“ räägib Kaspar.

Remondifirmas alustatakse uue tellimuse puhul alati kõigepealt toa ülevaatuse ja tegemist vajavate tööde planeerimisega.

„Kaardistame kliendi soovid ja nõustame materjalide valikul. Kui eelarve on juba paigas, siis saame kohapeal välja pakkuda, mida selle summa eest on võimalik teha,“ kirjeldab ta.

Kaspari kinnitusel on remondi kõige olulisem mõjutaja n-ö tooriku seisund, sest mahukamad ehitustööd söövad kitsama eelarve kiirelt auguliseks. Sellisel juhul pakutakse Remondifirmas välja optimaalseim lahendus, mis vastaks kliendi ootustele ja eelarvele.

Mis on siseviimistlustöödel isetegijate levinuim viga?

Kuigi siseviimistlus võib tunduda esmapilgul lihtsamat sorti töö, millega saavad hakkama paljud, tulevad Kaspari sõnul isetegijate puhul sageli esile mõned levinumad murekohad.

Kauni ja korrektse lõppviimistluse nimel tuleb enamasti näha üsna tublisti vaeva. „Eriti maalritööde puhul on eeltöö kõige alus. Halvasti pahteldatud pind jääb uue värvi või tapeedi alt selgelt näha ja seda parandada on väga kulukas,“ sõnab ta.

Aluspindade seisukord on kõige olulisem asi, millele tuleb enne tööle asumist anda adekvaatne hinnang ja planeerida selle põhjal kõik järgnevad tegevused.

Asjatundjatel on olemas kõik vajalikud vahendid ja piisav kogemus, et tööd kiirelt valmis jõuda.

Kas valida seinte pahteldamine-värvimine või tapeetimine?

Enamasti on maitse küsimus, kas valida toa seinte pahteldamine ja värvimine või hoopis tapeetimine.

„Kes soovib tuppa lisada värve, siis seda saab teha nii tapeedi kui ka värvitud seinaga.

Värv annab vaid oma tooni kaudu soovitud efekti. Tapeet seevastu võib olla nii mustriga kui ka ühevärviline või sootuks fototapeet. Tapeedivalik on vähemalt sama lai kui värvikaardi toonide arv,“ kirjeldab Kaspar.

Küll aga kasutatakse tapeeti viimasel ajal pigem üürikorterites, kuna tapeedi aluspinna viimistlus ei eelda samavõrd siledaks lihvitud pinda kui värvimine.

„Üürikates on levinud värvitava tapeedi kasutamine, sest seda on lihtne värskendada – värvid lihtsalt üle,“ lisab Kaspar.

Disaintapeedid ja uuemad trendid

Trendikad disaintapeedid seevastu leiavad tee ühte elutoa seina või kasutatakse seda magamistoas õduse edasiandmiseks ja seda inimeste enda kodudes, mitte enam üürikates.

Mõistagi eeldab tapeet eritöötlust kasutamata ikkagi kuiva ruumi, kuid tasub teada, et tapeete on olemas ka niiskete ruumide tarbeks (pesuruumid, köögi tasapinna tagune sein jne).

Üha enam juletakse toonida ka lage. Kas pesuruumis, köögis või suisa terves korteris. Tüüpilise valge asemel annab toonitud lagi kas soojema, külmema või hoopis visuaalselt jõulise efekti. Praegu on levinud pigem heledad külmad toonid ehk n-ö skandinaavia stiil.

Mida pidada silmas põrandakatte valikul?

Põrandakatete valik võib esmapilgul ajada segadusse, sest neid on väga palju erinevaid: SPC, LVT, laminaat, puitparkett, vaip, rullmaterjal jne.

Põrandakate toa remondil

Siiski on igal neist omad tugevused ja nõrkused.

Näiteks ei sobi laminaat ruumi, kus on oht, et niiskus võib põrandale sattuda (köök, esik) sest veega kokkupuutel hakkab materjal punduma. Eeliseks on odav hind.

Puitpõrand on kallim, kuid olemuselt jala all soe ja kvaliteetne pind, mida on võimalik ka taastada, kui pealmine spoonikihi paksus seda võimaldab.

„Samas ei ole puitparkett kõige parem valik näiteks koerapidajatele. Puit on pehme ja seetõttu võivad küüned põrandapinna kiirelt kriimuliseks muuta. Samuti jätavad kogemata põrandale sattunud väljaheited puidule jälje, mida välja saada on väga keeruline,“ ütleb Kaspar.

LVT ja SPC on tehismaterjalid, mida on hea kasutada esikutes ja köögis või isegi vannitoas, kui pesemine toimub dušialusel või vannis, mitte ei ole lahendatud põrandapealse trapiga. Paljud saadaolevad tooted on veele vastupidavad ja neid on kerge hooldada.

Erinevalt laminaadist või puitparketist saab paljude LVT katete puhul vahetada ka ühe paneeli, kui see on lootusetult viga saanud. Piisab, kui tükk noaga välja lõigata ja pakist uus leht asemele paigaldada.

Rullmaterjali eeliseks on hind, kuid visuaalselt ei ole see eluruumidesse enamasti väga kena ega ka raskete esemete liigutamisele vastupidav lahendus.

Mis on ühe toa remondi hind?

Mõistagi tahab remondihuviline eelkõige teada, milline võiks olla ühe toa remondi hind ja ajavõit juhul, kui kutsuda appi asjatundjad.

Kööginurgaga toa siseviimistlustööd

„Hind oleneb kõige enam soovitud tulemusest ja aluspinnast. Kui põrand on sile ja saab uue katte otse vanale põrandale kanda, siis on ajaline võit mitu tööpäeva,“ kinnitab Kaspar.

Samas märgib ta, et kui seinad ja laed on tarvis värvida, siis kehvema aluspinna puhul võib vaja minna mitmeid päevi, et pinnad „värviküpseks“ saada.

Remondifirmal kulub ühe 10–15 m2 toa seinte ja lagede viimistluseks ja parketi vahetuseks keskmiselt 6–7 tööpäeva, sest pahtli- ja värvikihid vajavad aega kuivamiseks. See kehtib aga vaid siis, kus põrandat ei pea üles võtma ja seinad on sellises korras, et ei vaja mitut kihti pahtlit.

Täpsemalt kujuneb remondi eelarve iga objekti puhul eraldi.

Levinud küsimus: kas Remondifirma teeb siseviimistlustöid ainult Tallinnas?

Remondifirma tegeleb kõigi remonditöödega alates kapitaalremondist kuni pisemate töödeni (nt siseukse vahetamine).

Kogenud meistrimehed aitavad siseviimistluse, vannitoa värskendamise ja paljude muude remonditöödega valdavalt Tallinnas, kuid ka lähiasulates – näiteks Tabasalus, Sakus, Viimsis jne. Tööpiirkonna piiriks loetakse Harjumaa haldusüksus.

Remondifirma aitab leida parimaid lahendusi!

Jaga
Kommentaarid