Erinevalt nõukogumeelsest juhist Najibullah’st, kes lõpetas laternaposti küljes rippumas, otsustas Afganistani senine president Ashraf Ghani päikeselisse Dubaisse põgeneda. Kes võiksid lisaks Talibanile võimule pretendeerida?

Ahmad Massoud

Ahmad Massoud on Afganistani legendaarse hõimujuhi ja sõjapealiku Ahmad Shah Massoudi poeg. Viimane võitles Talibani vastu 1990. aastatel. Al-Qaida mõrvarid tapsid ta kaks päeva enne 9/11 rünnakuid.

Afganistani Rahvusliku Vastupanurinde juht Ahmad Massoud viibib teadmata kohas riigi kirdeosa Panjshiri orus, kutsub sealt ülestõusule Talibani vastu ja palub Ameerika abi.

„Taliban ei ole probleem ainult Afganistani rahva jaoks. Talibani kontrolli all saab Afganistanist ilma kahtluseta radikaalse islamiterrorismi kese, siin hakatakse taas hauduma vandenõusid demokraatiate vastu,” kirjutas Ahmad Massoud eelmisel nädalal ajalehes Washington Post. „Ükskõik, mis juhtub, kaitsevad minu mudžaheedidest vennad ja mina Panjshiri Afganistani vabaduse viimase kantsina. Meie moraal on alles. Me teame kogemustest, mis meid ootab. Aga me vajame rohkem relvi, laskemoona ja varustust.”

Amrullah Saleh

Afganistani senine asepresident Saleh väidab, et on koos Massoudiga varjul Panjshiri orus. Eelmisel teisipäeval teatas Saleh, et on legitiimne presidendi kohusetäitja ja teeb tööd sõjaväejuhtide koondamiseks võitluseks Talibani vastu.

„Ma ei kummarda kunagi mingitel tingimustel Talibani terroristide ees,” kirjutas Saleh Twitteris. „Ma ei reeda kunagi oma kangelase Ahmad Shah Massoudi, komandöri, legendi ja teejuhi hinge ja pärandit. Ma ei valmista pettumust miljonitele, kes mind kuulasid. Ma ei hakka kunagi olema sama katuse all Talibaniga. MITTE KUNAGI,” kirjutas Saleh.

Hamid Karzai

Karzai oli Afganistani palju kritiseeritud president alates USA-poolsest ülevõtmisest kuni 2014. aastani, kui temalt võttis ameti üle Ghani. Karzai on aga viimastel päevadel ootamatult rambivalgusse naasnud, esinedes juhtiva tegelasena läbirääkimistel võimu rahumeelse ülemineku üle pärast Kabuli langemist. Eelmisel nädalal kohtus Karzai Talibani kuuluva Haqqani võrgustiku kõrge tegelase Anas Haqqani ja eelmise valitsuse peamise rahuläbirääkija Abdullah Abdullah’ga.

Abdullah Abdullah

Abdullah on Afganistani poliitik, kes juhib Rahvusliku Leppimise Kõrget Nõukogu, mis teeb temast olulise tegelase Afganistani-sisestel rahuläbirääkimistel Talibaniga. Varem oli Abdullah Ahmad Shah Massoudi nõunik ja Põhjaliidu kõrge tegelane. Abdullah on ka kaks korda Afganistani presidendiks kandideerinud. Teisel korral kaotas ta Ghanile, kusjuures valimistulemused olid vaieldavad. Rivaalid moodustasid siiski kaks kuud kestnud läbirääkimistel järel USA vahendusel rahvusliku ühtsuse valitsuse ja Abdullah’st sai täidesaatva võimu juht.