Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, Eesti-Ukraina parlamendirühma esimees Mati Raidma ning Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee delegatsiooni liige Raivo Tamm on kolmapäevani Ukrainas, et võtta osa Krimmi platvormi avaüritustest, osaleda Ukraina iseseisvusdeklaratsiooni vastuvõtmise 30. aastapäeva tähistamisel ning külastada Ukraina merepiiri Mariupoli lähistel.

Marko Mihkelsoni sõnul on Krimmi platvorm, mille eesmärgiks on kindlustada Krimmi okupeerimise lõpetamine, äärmiselt tervitatav algatus. "Ka Ukraina iseseisvuse taastamise 30. aastapäeval peaks rahvusvaheline üldsus jätkuvalt hoidma olukorda Krimmis terava tähelepanu all ning mõistma hukka piirkonna ebaseadusliku annekteerimise Venemaa poolt," rääkis ta.

"Platvorm annab demokraatlikule üldsusele võimaluse koguneda ning toetada Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamist," lisas väliskomisjoni juht.

Täna on delegatsioonil kavas osalemine Krimmi platvormi ekspertfoorumil, kus on kõne all krimmitatarlaste õigused, Krimmi reintegreerimine, annekteerimise mitte-tunnustamine ning Aasovi ja Musta mere piirkonnaga seotud julgeolekuohud.

Samuti võtavad eestlased osa Ukraina ülemraada erakorralisest istungist ja kultuuriprogrammist, mis on pühendatud Krimmi platvormi avamisele.

Homme jätkub visiit Ukraina iseseisvusdeklaratsiooni vastuvõtmise 30. aastapäeva pidustustega. Kolmapäeval on kavas Mariupoli ning selle lähedal asuvate merepiirialade külastamine.

Ka president Kersti Kaljulaid on teisipäevani Ukrainas töövisiidil. Eile külastas ta esimese riigipeana Krimmi kontrolljoont ja tutvus sealse olukorraga. Täna-homme osaleb Kaljulaid Krimmi platvormi tippkohtumisel ja Ukraina iseseisvuse taastamise 30. aastapäeval.