Äärmusühenduse Taliban kaasasutaja mulla Abdul Ghani Baradar on saabunud Afganistani pealinna Kabulisse, et pidada teiste juhtidega kõnelusi riigi uue valitsuse moodustamiseks, teatas täna Taliban.

Talibani teatel kavatseb rühmitus lähinädalatel ette valmistada uue mudeli Afganistani valitsemiseks. Eraldi meeskonnad hakkavad tegelema siseturvalisuse ja finantsküsimustega, kirjutab uudisteagentuur Reuters. „Kriisireguleerimiseks tuuakse sisse eelmise valitsuse eksperte," lubas Talibani kõneisik Reutersile.
Mulla Abdul Ghani Baradar.

Baradar kohtub teiste hulgas nii endiste valitsusjuhtide, poliitikakujundajate, sõjapealike kui ka usujuhtidega.

Uus valitsemisstruktuur ei tule selline, mida saaks lääne standardite järgi nimetada demokraatiaks, kuid see kaitseb igaühe huve, kinnitas Talibani esindaja.

Taliban järgib sunniitliku islami ülimalt karmi varianti, kuid viimasel ajal on äärmuslased üritanud näidata maailmale mõõdukamat nägu, lubades, et naistel lubatakse haridust saada ning läänega koostööd teinud afgaane ei ähvarda riigis tagakiusamine. Afganistani eri paigust on viimasel ajal aga avalikkuse ette jõudnud küllaldaselt näiteid, mis lähevad antud lubadustega vastuollu.

Aastail 1996-2001 Afganistanis võimul olnud Taliban ei lubanud toona naistel õppida ega töötada ja sundis neid kandma kogu keha katvat burkat.
Talibani võitleja äärmusühenduse lipuga.

Kabulist on pärast äärmuslaste jõudmist pealinna evakueeritud umbes 12 000 välismaalast ja saatkondades ning rahvusvahelistes abiühendustes töötanud afgaani, teatas NATO. „Evakueerimisprotsess on aeglane, kuna tegu on riskantse operatsiooniga ja me ei soovi lennujaama juures Talibani liikmete või tsiviilisikutega sattuda mitte mingisugustesse kokkupõrgetesse," selgitas anonüümne NATO ametnik Reutersile.
Šveits teatas täna, et lükkas täna Kabulist edasi tšarterlennu Usbekistani. „Kabuli lennujaama lähistel on julgeolekuolukord viimase paari tunni jooksul hullemaks muutunud. Lennujaama ees on suur inimmass ja osalt tõkestavad pääsu lennujaama vägivaldsed kokkupõrked," teatas Šveitsi välisministeerium.
USA sõdurid eile Kabuli lennujaamas. Okastraadi taga ootavad afgaanid.

Taliban võttis Kabuli oma kontrolli alla möödunud pühapäeval. Sellest ajast alates on tuhanded afgaanid üritanud pääseda pealinna lennujaama aladele.