Eile Moskvas Saksa liidukantslerit Angela Merkelit võõrustanud Vene riigipea Vladimir Putin kinkis Merkelile küll roosikimbu, kuid ei näidanud sõnades üles mingit hüvastijätuleebust.

Putin teatas, et lääne riigid ei tohiks pärast äärmusliikumise Talibani Kabuli vallutamist Afganistani oma nina toppida ja peavad lõpetama välismaalt võõraste väärtuste pealesurumise. Vene presidendi sõnul loodab ta, et äärmusühendus Taliban tagab kohalike ja välisdiplomaatide turvalisuse ning riik ei lagune pärast USA juhitud vägede lahkumist tükkideks.

„Edulooks seda küll nimetada ei saa," ütles Putin, kui talt USA 20 aastat väldanud Afganistani missiooni kohta kommentaari küsiti. „Kuid meie huvides pole hetkel sellesse kinni jääda ning sellest kui läbikukkumisest rääkida. Meie huvides on, et riigis oleks olukord stabiilne."

Samuti väljendas Putin muret, et Afganistani äärmuslased üritavad pagulaste sildi all naaberriikidesse imbuda. Venemaa on viimaste nädalate jooksul pidanud Kesk-Aasia riikide ja Hiinaga õppusi, sest pelgab, et Talibani naasmine võib viia kokkupõrgeteni piiril, kirjutab Guardian.

Ühtlasi ründas Putin eile läänt eelmise Afganistani valitsuse toetamise eest. „Kui üritada ehitada demokraatiat välismaiste mallide järgi, on tulemus kahjulik," sõnas Putin.

Merkel kutsus eilsel pressikonverentsil Venemaad üles vabastama vangistatud opositsiooniliidrit Aleksei Navalnõid. „Nõudsin Navalnõi vabastamist ja rõhutasin, et hoiame sellel juhtumil hoolikalt silma peal," ütles Merkel.

Putin teatas seepeale, et Navalnõi on tavaline kriminaal, kes rikkus teatud reegleid ning tema vangistamisel pole mingit seost mehe poliitilise tegevusega. Varem Navalnõid „Berliini patsiendiks" ja „selleks blogijaks" nimetanud Putin ei võtnud ka eile opositsionääri nime suhu, vaid kasutas väljendit „see figuur".

Merkel ja Putin kohtusid viimase 15 aasta jooksul rohkem kui 30 korda. Putin nimetas Merkelit eile veel hiilgavaks poliitiliseks isiksuseks. „Austame tema saavutusi väga," lisas ta. Nagu kirjutab visiidil kaasas olnud Saksa väljaanne Spiegel, seisis Merkel kiitmise ajal Putini kõrval ega liigutanud kulmugi. Üldse jättis Merkel rohkem kui kolmetunnise kohtumise järel pinges ja jäiga mulje, lisab Spiegel.