USA riigipea Joe Biden andis eile esimese pressikonverentsi pärast Afganistanis lahti rullunud dramaatilisi sündmusi. Sel nädalal on USA meedia korduvalt tõstatanud küsimuse, kuidas riigi luureteenistus oli Talibani vallutuste võimalikku kiirust sedavõrd alahinnanud.

Biden tunnistas eile, et temani jõudis möödunud kuul riigi välisministeeriumi sisedokument, kus oli hoiatus, et Talibani äärmuslased võivad Afganistani kiiresti üle võtta. „Meieni jõuab igasugust infot, igasuguseid nõuandeid. Mina langetasin otsuse ja mina olen see, kes vastutab. Otsustasin kuulata enamust."

USA riigipea täpsustas, et ametnike seas valitses üksmeel, et Talibani tempokas vallutustöö on siiski äärmiselt ebatõenäoline.

„Kritiseerida ja tagantjärele tark olla on küllalt aega, kui see operatsioon on lõpuks läbi, aga praegu keskendun ma sellele, et töö saaks tehtud," lisas Biden eile Valges Majas.

Bideni sõnul on juulist alates Afganistanist evakueeritud 18 000 inimest ja 14. augustist alates 13 000. Lisaks on tuhanded veel lahkunud riigist tšarterlendude pardal. USA riigipea lisas, et ameeriklased on Talibaniga pidevas ühenduses, et riiki jäänud ameeriklased pääseksid Kabuli lennujaama. Bideni sõnul pole tema kuulnud ühestki problemaatilisest juhtumist, kus äärmuslased ei laseks USA kodanikke kontrollpunktidest läbi.
Viimasel nädalal Afganistanis viibinud uudistekanali ABC News korrespondent Ian Pannell aga teatas Bideni esinemise järel, et väide, nagu ei takistaks Taliban ameeriklasi, on täiesti vale. Pannell tõi välja, et ABC Newsiga on kõnelnud USA kodanikke, keda Talibani võitlejad peksid Kabuli lennujaama kontrollpunktides ka pärast passi näitamist. „Jääb mulje, et jutt ja tegelik olukord on teineteisest valgusaastate kaugusel," lisas Pannell.

Valge Maja tunnistab siiski, et ei tea, kui palju ameeriklasi täpselt Afganistani veel järele on jäänud.