Inimõigusühendus Amnesty International teatas täna avaldatud raportis, et äärmusühenduse Taliban võitlejad piinasid ja tapsid möödunud kuul vallutatud külas Afganistani etnilise vähemusrahva hesaaride hulka kuuluvaid mehi.

Amnesty sõnul said nende uurijad infot toimunu kohta pealtnägijatelt, kirjutab uudisteagentuur AFP. Pealtnägijate kinnitusel tapsid Talibani võitlejad juuli algul Ghaznī provints asuvas Mundarahti külas üheksa hesaari meest. Kuus meest lasti maha, kolm aga piinati surnuks.

Inimõigusühenduse peasekretäri Agnès Callamardi sõnul tuletavad julmad tapmised meelde Talibani varasemat käitumist ja võivad olla vihjeks selle kohta, mida Talibani võim Afganistanis edaspidi kaasa toob.

Amnesty hoiatas ka, et mitmed muud tapmised võivad jääda saladuseks, sest Taliban on paljudes vallutatud maapiirkondades katkestanud mobiilsideteenused, et vältida kaadrite avalikuks tulekut.

Möödunud pühapäeval pealinna Kabuli alistanud Taliban on püüdnud end näidata mõõduka ja andestava võimuna ning palunud nende vastu suunatud negatiivset propagandat mitte uskuda.

Paljud afgaanid on Talibani suhtes aga endiselt skeptilised ega usu, et sõjakas äärmusrühmitus on muutunud. Eriti on hirmul etniliste vähemusrahvaste esindajad ja naised.