Leedu avalikkus on vaktsineerimise küsimuses liialt leeridesse jagunenud, teatas eile riigipea Gitanas Nausėda. Osalt näeb Nausėda selles süüd valitsuse poliitikal, kirjutab Leedu rahvusringhääling.

„Suhtumine vaktsineerimisse ja vaktsineerimise kiirendamise meetodid on ühiskonda liialt lõhestanud," sõnas Nausėda Leedu rahvusringhäälingule antud usutluses.

Kui Leedu vaktsineerimistempo kippus suve alguses soikuma, võis valitsus käituda liialt palavikuliselt, ning suruda seda liialt peale, lisas Leedu riigipea.

„Läksime kohustusliku vaktsineerimisega üle piiri. Vaktsineerimine ise ei ole kohustuslik, kuid kasutati hirmutamistaktikaid, nagu näiteks juurdepääsu piiramine mõnele olulisele teenusele. Oli ka jutt vaktsineerimata inimestele ühistranspordi kasutamise keelamisest," rääkis Nausėda.

Leedu valitsus otsustas sel kuul, et septembri keskpaigast alates saavad teatud teenuseid kasutada ainult vaktsiinipassiga leedukad. Algselt kavatsesid võimud hakata tõendit nõudma ka mittehädatarvilike meditsiiniteenuste ja ühistranspordi puhul, kuid see plaan ei realiseerunud.