Saksa liidukantsler Angela Merkel ja Vene president Vladimir Putin kohtuvad täna Moskvas. Kohtumise eel on pakutud, et võimalike teemadena on päevakorras vangistatud opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi küsimus ja vastuoluline gaasijuhe Nord Stream 2, kirjutab uudisteagentuur STT. Afganistani hiljutiste sündmuste taustal võib aga Talibani esilekerkimine võtta suure osa ajast.

Visiit toimub pingelisel ajahetkel, sest täpselt aasta tagasi mürgitati Navalnõi. Merkeli pressiesindaja Steffen Seiberti sõnul tekitab Saksamaal ravil viibinud Navalnõi küsimus kahe riigi vahel jätkuvalt teravaid erimeelsusi.

Vene välisministeeriumi sõnul kasutavad Saksamaa ja lääs aga Navalnõid ära, et ise Venemaa siseasjadesse sekkuda.

Nord Stream 2 peaks sel kuul valmis saama. Viimane takistus torujuhtme valmimise teelt kadus sel suvel, kui Saksamaa ja USA jõudsid kokkuleppele, et Washington ei takista enam projekti lõpetamist. Moskva on väljendanud lootust, et gaas hakkab Venemaalt Saksamaale läbi Nord Stream 2 voolama juba sel aastal.

Nii Saksamaal kui ka Venemaal seisavad järgmisel kuul ees parlamendivalimised. Saksamaal tähendab see ühtlasi Merkeli võimuperioodi lõppu.

Vene valimised toimuvad 19. septembril ja Saksamaa omad 26. septembril.