Vene opositsionääri Aleksei Navalnõi mürgitamise aastapäeval avaldasid Briti väljaanne Guardian, Prantsuse ajaleht Le Monde ja Saksamaa Frankfurter Allgemeine Zeitung tema vanglas kirjutatud kolumni.

Navalnõi keskendub arvamusloos korrputsioonile ning paneb kirja viis sammu sellega võitlemiseks, kirjutab Vene telekanal Dožd. Ka rõhutab opositsionäär, et ilma korruptsiooniga tegelemata on võimatu lahendada maailma teisi probleeme.

„Täpselt aasta eest ei surnud ma keemiarelvarünnakusse ja paistab, et korruptsioon mängis mu ellujäämisel olulist rolli. Korruptsioon on ära söönud terve riigisüsteemi ning oma jälje jätnud ka eriteenistustele. Kui riigi juhtkond keskendub äridelt raha väljapressimisele ja banditismile, kannatab muu hulgas salaoperatsioonide kvaliteet," kirjutab Navalnõi.

Režiim saab igapäevaülesannetega hakkama

Navalnõi sõnul suudab korruptsioonil baseeruv režiim igapäevaülesannetega suurepäraselt hakkama saada. Kõigepealt võtab „oma rahvast rööviv" autokraat kontrolli riigi õigussüsteemi üle, mis hakkab toimima „vorst vorsti vastu" printsiibil. „Just sel põhjusel sain pärast ravil viibimist Venemaale naastes kohe lennureisi paranduskolooniasse. Rõõmu selles kõiges napib, aga vähemalt on mul olnud aega lugeda maailma liidrite memuaare."

Nendes meenutusraamatutes räägivad mõjuvõimsad poliitikud, kuidas nad on võidelnud sõja, vaesuse, migratsiooni, kliimamuutuste ja massihävitusrelvade vastu. „Panin tähele, et korruptsioonivastane võitlus esineb selles nimekirjas haruharva. Seda peetakse teisejärguliseks probleemiks, mis kerkib esile vaid siis, kui liidrid kõnelevad oma eelkäijate vigadest."

„See viib ilmse küsimuseni. Kui korruptsioon ei lase meil nende tõeliselt suurte probleemidega tegeleda, siis järsku peaks alustama võitlusest korruptsiooniga?" küsib Navalnõi.

Keeruline teemaks tõsta

Opositsionäär lisab, et pole keeruline mõista, miks seda juba seni tehtud pole. „Korruptsioon on keeruline teema, mida rahvusvahelistel tippkohtumistel käsitleda. Kujutage ette, et arutate Vladimir Putiniga küberrünnakute ja Süüria teemadel. Kõik leiavad, et tegu on tähtsate küsimustega, kõik teavad oma positsioone. Ja lõpuks pressikonverentsil saavad kõik midagi öelda."

„Nüüd aga kujutage ette kohtumist Putiniga korruptsiooni teemal. Ainuüksi fakt ise, et see tõstatatud, märgib liikumist isiksuste juurde. Kogu asi oleks algusest lõpuni veider. Maailma kõige rikkamat riigijuhti, kes on oma riiki püganud, kutsutakse arutama selle üle, kuidas tegeleda temast endast tõukuva probleemiga. Väga keeruline, äärmiselt pentsik."

Navalnõi kirjutab, et totaalne korruptsioon ja viis, kuidas lääs seda ei märganud, on ka nüüdses Talibani võidus Afganistanis kõige olulisem faktor.

Ei tohiks piinlik olla

„Meil ei tohiks olla piinlik asuda korrumpeerunud režiimidega vastasseisu ja muutuda isiklikuks. Vastupidi - nad peaksid teadma, et nende hämar tegevus jõuab rahvusvaheliste tippkohtumiste peateemaks."

Navalnõi rõhutab, et lääneriikide juhid peaks antud teemaga tegeledes näitama üles otsustavust - 90 protsenti riisutud varadest hoiustatakse ju läänes.
Mai lõpus avaldatud pilt Aleksei Navalnõist.

Opositsionäär annab korruptsiooniga võitlemiseks ka viis soovitust. Esiteks peaks lääs kokku leppima üldistes „korruptsiooni soosivate riikide" tingimustes, mis lubaks tegeleda terve riikide grupiga, mitte iga riigiga eraldi.

Nende riikidega tuleks edasi toimida „sunniviisilise läbipaistvuse" meetme kaudu: kõik lepingud tuleb avalikustada, kui seal on väiksemgi risk, et need on seotud mõne riigi, selle ametnike või nende sugulastega.

Seejärel tuleks kehtestada oligarhide vastu isiklikud sanktsioonid. „Praegu on sanktsioonide nimekirjas eriteenistuste kõrged ametnikud, kellest keegi pole kunagi midagi kuulnud."

Lisaks peaks lääneriigid korrumpeerunud välisriikide ametnike suhtes karmimalt käituma. „Praegu käiakse nendega ümber siidkinnastes." Viiendaks pakub Navalnõi välja rahvusvahelise komisjoni või ameti loomist.

„Tegutsema hakkamiseks pole vaja raha, sõdureid ega tööstuse või maailmapoliitika ümberseadistamist, vaid ainult poliitilist tahet, millest sageli kahjuks napib," lõpetab Navalnõi.