Talibani kõneisik Zabiullah Mujahid teatas Twitteris puštu keeles, et Taliban on otsustanud asutada islamiemiraadi Afganistani Briti võimu alt vabanemise 102. aastapäeva puhul, vahendab Reuters.

Sama nime kandis Afganistan ka aastatel 1996-2001, kui Taliban viimati võimul oli.

Taliban kuulutas ka võitu USA – „võimsa ja ülbe jõu” üle.

„Allah olgu kiidetud, täna tähistame me Briti okupatsioonist vabanemise aastapäeva, samal ajal kui me, Allahi armust ja tänu džihadistide vastupanule, oleme võitnud teist võimsat ja ülbet jõudu (Ameerikat) ja sundinud ta Afganistani puhtalt maalt tagasi tõmbuma,” öeldakse Talibani avalduses.

Taliban kuulutas end USA, Nõukogude Liidu ja Briti vägede võitjaks ning seostas oma edu kõrgema jõuga.

„Ei ole kahtlust, et selle taevaliku võidu saavutas Allah abitute inimeste käte läbi, nagu on Afganistani inimesed, kes võitsid kolm ülbet impeeriumi kolmel järjestikusel sajandil,” teatas Taliban. „Tänu sellele õnnistusele töötame me koos ning kogu aususe ja siirusega, et luua see islamisüsteem, et ühendada see riik, et see üles tõsta ja seda edendada. Me palume, et Allah annaks meie moslemirahvale edu selle Afganistani üleva soovi saavutamiseks. Olgu tema valitseja koraan ja olgu rahu teie ja Afganistani Islamiemiraadiga.”