„Mis on sinu energiaallikas? Mida sa teeksid, kui sul oleks kümme päeva järjest piiramatult raha? Milline näeb välja sinu unistuste puhkus?” – need on ebatraditsioonilised küsimused, mida IKEA-sse tööle kandideerijatelt küsitakse. „Sellist tüüpi küsimused tööintervjuul on üsna ootamatud, kuid samas väga värskendavad. Alates sellest, kui ma IKEA-sse tööle kandideerisin, tunnen, et IKEA kui tööandja hindab mind sellisena, nagu ma olen. Nad mõistavad mu väärtusi ja hoiakuid ehk töö IKEA-s on minu jaoks kindlasti rohkem kui lihtsalt tavaline töö,” selgitas Kõrre. Ta lisas, et tema esimene kohtumine personalitöötajaga oli väga avatud ja siira vestluse vormis, kus nad said üksteise isiksustest rohkem aimu.

Kuula oma südant

Väärtuste tähtsus tuleb eelkõige esile just IKEA tööpõhimõtete juures. IKEA Eesti inimeste ja kultuuri juhi Inga Kerese sõnul töötab Rootsi suurettevõtte tiim, toetudes põhilistele väärtustele, nagu ühtsus, võrdsus, inimeste ja planeedi heaolu, lihtsus, kohustuste jagamine ning säästlikkus. Firma esindajad on veendunud, et kui IKEA ja töötaja väärtused ühtivad, tehakse koos paremaid otsuseid, jõutakse seatud eesmärkideni ja igapäevane töö on inimese jaoks kergem ning rahuldustpakkuvam.

„Usutakse, et inimesed toetuvad otsuste tegemisel enda sisetundele. IKEA-s usume seevastu, et otsuste tegemist mõjutavad eelkõige meie väärtused. Need on justkui kompass, mis ei lase meil teelt kõrvale kalduda ning aitab kaasa sellele, et töötajad tunneksid end hinnatuna ja täisväärtusliku meeskonnaliikmena,” ütles Keres. Tiimitunnetuse tekitamisele aitab kaasa ka ühtne IKEA vormiriietus. Kogu personal kannab IKEA-s samasugust tööriietust, et kõik tunneksid end võrdsena. „Kõik töötajad, kes IKEA tööriietust kannavad, on osa samast meeskonnast, olenemata sellest, mis osakonnas või millises riigis nad töötavad,” lisas IKEA inimeste ja kultuuri juht.

IKEA avab enda esimese suure poe Tallinnas 2022. aasta sügisel ja seoses sellega plaanib värvata veelgi rohkem meeskonnaliikmeid erinevatele positsioonidele – kujundajaid, müügikonsultante, logistikuid, restoranitöötajaid jpt. Kokku pakub IKEA tööd umbes 300 uuele töötajale.

Preemiad kõikidele

Joonas Kõrre sõnul on mitu põhjust, miks talle just IKEA-s töötamine meeldib. Esiteks ei saa tööd IKEA-s nimetada tavaliseks. „Ühtekuuluvus on IKEA-s võtmetähtsusega ehk kõiki töötajaid koheldakse kui ühise kogukonna liikmeid. Me oleme töö juures rohkem kui lihtsalt kolleegid – me panustame aega, et luua häid suhteid,” selgitas suhtlemist armastav Kõrre.

Lisaks on IKEA-s fikseeritud tunnitasu ja ületunnid kompenseeritakse alati. „IKEAs töötades tean alati, kui palju mul on võimalik iga kuu teenida. Lisaks on siin selline tore reegel, et eesmärkide saavutamise korral makstakse preemiat kõikidele töötajatale, olenemata nende positsioonist ettevõttes. Ainuke tingimus on see, et töötaja peab olema ettevõttes töötanud vähemalt ühe aasta. Sedasi ei saa tehtud töö eest preemiat mitte ainult juhtkond ja müügitiim, vaid ka koristajad, turvapersonal, restoranitöötajad, logistikud ja laotöötajad,” ütles IKEA ärikliendi projektijuht ning lisas, et kui töö käigus peaks ette tulema olukordi, kus tööpäev kestab plaanitust kauem, tasutakse ka kõik ületunnid. „IKEA töö- ja eraelu vaheline tasakaal on minu arvates väga hästi paigas ning võimaldab veeta piisavalt palju aega pere ja sõpradega,” ütles Kõrre.

Lisaks kaasaegsele töökeskkonnale, headele töökaaslastele ja korralikule palgale pakub IKEA ka teisi hüvesid. Näiteks spordikompensiatsiooni, koolitus- ja arenguvõimalus ning tasuta puu- ja juurvilju, kohvi ja teed. Veel saavad kõik töötajad IKEA poes allahindlusi ja on esimesed, kes kõige uuemate toodetega tutvuda saavad. Loomulikult kuuluvad töö juurde ka meeskonnaüritused ja ühised tähistamised.

Kui tunned, et IKEA võiks olla sinu järgmine töökoht, vaata lähemalt SIIT.

Jaga
Kommentaarid