Peaminister Kaja Kallas kritiseeris teravalt terviseameti külmlaoga seotud raportit. "Nagu jamasid veel vähe oleks, siis sellel nädalal sai avalikuks riigisekretäri raport külmladude kohta. Mida ma saan öelda, siis uskumatu käkk on 2017. aastal kokku keeratud. Võib öelda, et Eesti riik on käitunud selle maja ehitamisel kilplaste moel," kõneles ta. Kallas lisas, et prokuratuur selgitab välja, kas on alust kriminaalasja alustamiseks.

Kallas kõneles veel kohtumisest Saksamaa liitvabariigi liidukantsler Angela Merkeliga, kus kõneldi suuresti Valgevene hübriidsõjast Leedu aga ka teiste riikide suunal. "Teame, et Valgevene uurib võimalusi avada lende Pakistanist Valgevenesse. Lisaks Afganistanile ja Valgevenele arutasime kliimateemasid. Mis on oluline, on see, et arutasime põhjalikult võimalust rajada Läänemerre meretuuleparke ühendav võrgustik," sõnas Kallas.

Valitsus tegi täna otsuse täiendavaks abiks Afganistanis ohtu sattunud inimeste ümberpaigutamiseks Eestisse. Lisaks kümnele Euroopa Liidu ja NATOga koostööd teinud afgaanile ja nende vahetule pereliikmele on Eesti valmis 2021. aastal vastu võtma veel kuni 20 Eestiga koostööd teinud ning meie välispoliitilisi huvisid ellu viinud inimest ja nende vahetut pereliiget.

„Olukord Afganistanis on jätkuvalt pingeline. Inimeste ohutuks evakueerimiseks ei pruugi enam olla võimalust pärast USA evakuatsioonimissiooni lõppu 31. augustil, mille tõttu peavad kõik riigid tegutsema kiiresti,“ ütles peaminister Kaja Kallas.

„Nende inimeste hulka, keda Eesti on valmis vastu võtma, kuuluvad näiteks Mondo MTÜ heaks töötanud ämmaemandate koolitajad ja tüdrukute hariduse ning naiste õiguste eest seisvad aktivistid. Keskendume nende inimeste aitamisele, kes on olnud seotud Eesti abiprogrammidega Afganistanis ja pakkunud seeläbi paremaid arenguvõimalusi Afganistani naistele ja noortele,“ lisas peaminister.

Valitsus otsustas täna isikute piirarvu, millele peab kooskõlastuse andma veel riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon. Piirarvuga on hõlmatud inimesed ja nende vahetud pereliikmed, keda Eesti on valmis vastu võtma. Otsuse konkreetsete inimeste kohta, keda välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse alusel Eestisse vastu võetakse, langetab PPA, kes teostab kaitse taotleja taustakontrolli ja viib nendega läbi isiklikud vestlused. Rahvusvahelise kaitse andmise menetlus viiakse läbi nii kiiresti kui võimalik.

Eesti kodanikke Afganistanis teadaolevalt ei viibi.

MTÜ Mondo toetas afgaanide haridust

Mondo Afganistani tegevuste koordinaator Riina Kuusik-Rajasaar on rõõmus tänase valitsuse otsuse üle. „Arvestades uudiseid Talibani tegevusest Kabuli lennujaama lähedal ja nendepoolsest evakuatsioonilendude takistamisest, on inimeste turvalisse paika jõudmise ajaaken muutumas ahtamaks iga tunni ja päevaga,“ märkis ta.

Mondo on 10 aastat teinud kohalike partnerite vahendusel haridus- ja tervishoiualast arengukoostööd Põhja- ja Ida-Afganistanis. Alates 2012. aastast toetas Mondo tüdrukutekooli Jalalabadis. 2015. aastal alustas MTÜ Mondo koostööd Tallinna Tervishoiu Kõrgkooliga, et parandada maapiirkondade ämmaemandust õpetavate meditsiinikoolide taset ning tõsta Afganistani õppejõudude ja praktiseerivate ämmaemandate erialalisi pädevusi e-õppe vahendusel. Koolitused on läbinud 150 kohaliku ämmaemandat, kelle vahendusel on paranenud tuhandete naiste teadmised ja võimalused saada turvalist sünnitusabi. Mondo projektid Afganistanis on praeguseks hetkeks peatatud.