MTÜ Mondo kommunikatsioonijuhi Ave-Marleen Rei nentis, et abi paluvate inimeste arv võib kiiresti muutuda.

Täna edastatud pressiteates teatab EKRE, et nende fraktsioon astub vastu valitsuse plaanidele avada uus immigratsioonikanal ja asuda vastu võtma Afganistanist pärit isikuid.

EKRE fraktsiooni esimehe Henn Põlluaasa sõnul ei ole fraktsioon nõus seisukohaga, nagu oleks Eesti riigil kohustusi liitlastega koostööd teinud isikute ees.

„Eestil puudub vastutus praeguse olukorra eest Afganistanis. Eesti ei algatanud Afganistani sõda ega tegutsenud seal iseseisvalt. Meie väikesearvulised üksused tegutsesid USA kutsel liitlasriikide sõjaväebaasides ja nende vägede koosseisus. Eesti kulutas meie liitlaste soovil 20 aastat, et eksportida julgeolekut ja demokraatiat riiki, mille elanikud ei ole seda soovinud ega ole selle 20 aasta jooksul realiseerinud meie ja teiste liitlaste poolt pakutavaid võimalusi. Oleme selle eest maksnud üheksa enda poja eluga. Eesti ei tohi nõustuda, et tühja läinud ja naiivse läänemaailma demokraatia ekspordi eest saame endale immigrantide impordi,“ ütles Põlluaas teates.

Samuti puudub Põlluaasa arvates alus käsitleda eraalgatusliku abiorganisatsiooni Mondo kaastöölisi Eestiga koostööd teinud isikutena ja luua sellega põhjendamatu pretsedent uue immigratsioonikanali avamiseks.

Põlluaas märkis, et Afganistanist lähtuvasse pagulasmassi tuleb suhtuda äärmise ettevaatusega.

Aitame neid, kes aitasid meid

MTÜ Mondo esitas eelmisel nädalal valitsusele avalduse, et taotleda kuuele afgaanile asüüli, soovijate arv on tänaseks aga juba kasvanud. MTÜ Mondo arengukoostöö suuna juht Riina Kuusik-Rajasaare sõnul peaksime me paindliku ja kiire riigina aitama neid, kes on pöördunud meie poole kartuses enda ja oma lähedaste pärast.

„Hetkel on oluline anda neile kaitset, et nad saaksid lahkuda riigist, kus nende elu on ohus,” ütles Kuusik-Rajasaar Delfile.

„Need inimesed on kümme aastat töötanud Afganistanis Eesti rahastatud organisatsioonide heaks ja see ei käi kokku Talibani temaatikaga,” selgitas Kuusik-Rajasaar.

Kohalikud koostööorganisatsioonid on seisnud naiste ja laste õiguste eest, mis on Kuusik-Rajasaare sõnul Talibani jaoks vastuvõetamatu ja tabuteema. MTÜ Mondo kommunikatsioonijuht Ave-Marleen Rei lisas, et eriti tugeva Talibani löögi alla satuvad selliste teemadega tegelevad mehed ehk praegusel juhul nende koostööorganisatsioonide juhid.