Protestijate peamine nõudmine oli kohustuslikust koroonaviiruse vastu vaktsineerimisest loobumine ning pandeemiaga seotud piirangute leevendamine või kaotamine. Aktsiooni juhid, opositsioonipoliitikud Ainārs Šlesers ja Aldis Gobzems ei varjanud oma esinemistes kavatsust pärast 2022. aasta valimisi pandeemiavastase rahulolematuse laineharjal võimule tulla, vahendab Läti Delfi.

Umbes kell 19 asetas Šlesers mõnekümne inimese saatel Vabadussambale lilled. Seejärel suundus ta koos toetajatega Riia vanalinna lossi juurde. Osalejate hulgas olid veel poliitikud Ļubova Švecova, Julija Stepaņenko ja Vjačeslavs Stepaņenko, Läti keskvalimiskomisjoni endine esimees Arnis Cimdars, endine sportlane (tõstja) ja poliitik Viktors Ščerbatihs, endine seimi liige Linda Liepiņa, endine liikluspolitsei ülem Edmunds Zivtiņš ja endine peaminister Vilis Krištopāns.

Gobzems saabus väljakule bussiga, mille katusele oli ehitatud platvorm. Oma esinemises kritiseeris ta meediat ja poliitikuid ning esitles oma mõttekaaslasi. Üks neist, Karina Sprūde esines vene keeles ja ütles muu hulgas, et „meie lastelt varastati see aasta”.

Väljakule kogunenud inimesed kandsid plakateid, millele oli lisaks muule kirjutatud, et „vene kogukond on vaktsiini valimise vabaduse poolt” ja „minu keha on minu valik”. Rahvahulk skandeeris oraatorite sõnadele reageerides „Kariņš, astu tagasi” ja „Levits, mine ära”, viidates Läti peaministrile Krišjānis Kariņšile ja president Egils Levitsile.

Pärast meeleavaldust Riia vanalinnas suundusid protestijad valitsuse hoone juurde, kus tara juurde asetati laste mänguasju. Pärast seda kutsus Gobzems protestijaid kirikusse palvetama minema. Seejärel hakkas rahvas laiali minema, osa inimesi läks Vabadussamba juurde. Protestiaktsioon lõppes pärast kella 22.

Pärast ürituse ametlikku lõppu fikseeriti mõned agressiivse käitumise juhtumid. Lõhuti ühe politseiauto aken (alustatud on kriminaalmenetlust), plahvatas üks pürotehniline seadeldis ja mitu inimest urineeris vastu valitsuse hoonet.

Politsei vestles mõnede korrarikkujatega, aga kinnipidamisi näha ei olnud.