Karis nentis, et erakondade esimeeste ettepanek tuli talle ootamatult - ta tundis, et sedavõrd suurele ettepanekule ei saa käigupealt vastust anda, vaid selle üle tuli mõtlemiseks võtta lühike aeg.

"Eks kohtusin hommikul erakondade juhtidega ja arusaadavalt suhtlesin ka inimestega, kelle arvamus minu jaoks oluline on," kirjeldas Karis otsusele jõudmisele eelnenut. "Ei näinud põhjust venitada seda protsessi."

Karis on suhelnud presidendikandidaadiks saamise teemal kõigi nelja erakonnaga, kel soov ühiskandidaadiga välja tulla. "Sain kinnituse, et neil on soov president riigikogus ära valida," märkis Karis.

Maailmavaade jääb selgusetuks

Milline on aga võimaliku tulevase presidendi maailmavaade?

Karis ei soovinud sellesse arutelusse sügavamalt laskuda. "Sellele küsimusele on väga raske vastata. Näeme, et parem-vasak skaala ei tööta. Eks mu maailmavaade selgub küsimuste käigus, mis edaspidi ühel või teisel teemal esitatakse."

Ta nentis, et nooremana sai maailma nähtud liberaalsemal kujul, ent vanuse lisandudes on sugenenud sisse ka mõningaid konservatiivseid elemente.

Milline inimene ta aga täpsemalt on ja kuidas suhtub erinevatesse Eesti ühiskonna jaoks olulistesse teemadesse, selgub tema tahtmise korral alles siis, mil ta erakondade usutlusvoore läbima hakkab. "Räägin fraktsioonidega, siis saate teada," ei soovinud ta süvitsi säärastesse aruteludesse laskuda.

Presidendi rolli kohta Eestis märkis ta nii palju, et too peaks oma ameti raamidesse ära mahtuma. Kuidas seda täpsemalt mõista? Kas praegune president Kersti Kaljulaid on mahtunud tema hinnangul nimetatud raamidesse? "Presidentidele antakse hinnanguid alles 10-15 aastat peale nende ametiaega," sõnas ta seepeale, laskumata sügavamale.

Eelmisele favoriidile presidendivalimiste kontekstis - Tarmo Soomerele - heideti ette kogemusetust välispoliitikas. Kuidas tunneb end selle valdkonna suhtes Alar Karis?

"Eks kõigile võib ette heita miskit. Ideaalset presidenti pole olemas - kõigil on tugevad ja nõrgad küljed, tarvis on leida tasakaalupunkt," sõnas ta. Mida tema puhul tugevuste ja nõrkustena välja tasub tuua, ta ei selgitanud. "Ma ei tea, millisena mind nähakse."

Millised on aga loomuomadused, mis talle presidendi rollis kasuks tulevad?

Ka seda ei soovinud Karis lahata. "Seda peate küsima neilt, kelle poolt mulle ettepanek tehti," ütles ta.

Taustaks

Eile sai teatavaks, et Eesti Rahva Muuseumi direktorile Alar Karisele on tehtud Keskerakonna esimehe Jüri Ratase poolt ettepanek kaaluda presidendiks kandideerimist.

Delfiga rääkinud Karise sõnul kinnitas Ratas talle, et temaga palusid ühendust võtta nelja erakonna – Reformierakonna, Isamaa, sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna – juhid. Reformierakonna fraktsiooni juht Mart Võrklaev kinnitas Delfile, et Jüri Ratase uuris Alar Kariselt valmisolekut asuda presidendikandidaadi kandidaadiks vastavalt kokkuleppele peaminister Kaja Kallasega. Karis pidavat homme otsuse tegema.

Erakonnajuhtide sõnul on nad Karise toetamisel äraootavad. "Selle jaoks, et Alar Karise kandidatuuri arutada, on vaja kõigepealt tema nõusolekut. Juhul, kui see nõusolek on olemas, oleme me kindlasti valmis Karise kandidatuuri kaaluma, aga loomulikult tahame me temaga siis fraktsiooniga kohtuda," sõnas sotsiaaldemokraatide esimees Indrek Saar. "Aega on jäänud väga vähe. Suvi on ju läinud – maakeeli öeldes – lörri."

Saar kinnitas erakonnajuhtide kokkulepet, mille kohaselt helistas Jüri Ratas Alar Karisele. "See oli meie kokkulepe, et Jüri Ratas küsib, kas Alar Karis üldse võiks olla nõus. Ei ole mõtet edasi spekuleerida, kui ta oma nõusolekut ei anna."