20. augustil tähistatakse Tallinna lauluväljakul ja Tartus ERM-i ees 30 aasta möödumist taasiseseisvumisest öölaulupeoga "Vaba Eesti!". Projekti juht Jaanus Rohumaa kinnitas Delfile, et valitsus andis augustil kontserdi korraldamiseks eriloa, mis lubab lauluväljakule kuni 10 000 pealtvaatajat ning 650 esinejat ja korraldajat. Pealtvaatajatest 5000 saab kutse ja 5000 tasuta pileti Piletilevist. Tartus ERM-i ees toimub kontsert, sinna on lubatud kuni 1000 pealtvaatajat, kellest 300 said kutsed.

Küll aga piletid juba välja müüdud. "Aga keegi ei jää pidustustest ilma ja kontserti on kõige parem nautida just kodust, ETV vahendusel. Laulusõnad jooksevad mugavalt ekraanil ja ainult nii saab korraga osa nii Tallinna, Tartu, Narva ja ka Rakvere kontsertidest. Kindlasti tasub oma kodune laulupidu registreerida lehel 30aastat.ee, sealt leiab ka laulusõnad," ütles Rohumaa.

Ta lisas, et lauluväljak mahutab 70 000 inimest ja ERM-i ette mahuks inimesi piiramatult, mistõttu on tema hinnangul ohutuse tagamine tehtav. Lisaks rõhutab ta, et väravate taha ei ole mõtet tulla, sest sealt piletit ei saa. "Tallinna Lauluväljakul avame päev varem testimispunkti ja Tartus saab testi teha 20. augustil juba kell üheksa hommikul. Nii on loodetavasti võimalik hoida ära ka suurem tunglemine," selgitas Rohumaa.

Öölaulupeole pääsemiseks tuleb esitada kas vaktsiinitõend, läbipõdemise tõend või viimase 48 tunni jooksul tehtud PCR-testi negatiivne tulemus. Küll aga pole kuni 18-aastastele (k.a) vaktsiinipassi näitamine ega testimine valitsuse otsuse kohaselt nõutav. "Kui vaktsineerituse hõlmatus alla 18-aastaste hulgas suureneb ja noortel on olnud võimalus saada ka teine vaktsiinidoos, vaadatakse vanusepiir üle. Lisaks ei nõuta negatiivset testi ka erivajadustega inimestelt, kui nende testimine ei ole mõistlik."

Tallinna Lauluväljakul Mere väravas saab testi teha 19.08 kell 13.0018.00 ning 20.08 kell 10.0020.00. Tartus ERM-i ees saab testi teha 20.08 alates kella üheksast hommikul. Kui test on negatiivne, saab külastaja vastava käepaela, mis tagab talle õhtul kontserdipileti ettenäitamisel sujuva sissepääsu kontserdialasse.

Tänase seisuga on Tallinna kontserdil kohapeal testi soovijaid vaid 8% ja Tartus 44 inimest. Nii Tallinnas kui ka Tartus on publik jaotatud nii, et inimesed saaksid paikneda hajutatult.