Troopiline madalrõhkkond Grace lähenes eile Hispaniola saarele, mida jagavad Haiti ja Dominikaani Vabariik, vahendab CNN.

CNN meteoroloogi Haley Brinki sõnul on tormiilma piirkonnas oodata täna. Lubatakse kuni 38 sentimeetrit sademeid.

„Ma olen mures saabuva tormi pärast, sest see võib meie jaoks olukorda raskendada,” ütles Haiti tsiviilkaitseametkonna juht Jerry Chandler.

Lisaks teadaolevatele hukkunutele sai nädalavahetuse maavärinas veel vähemalt 6900 inimest vigastada. Nii hukkunute kui ka vigastatute arv üsna kindlasti suureneb, kui päästetööd jätkuvad. Kohalikud haiglad on ohvritega üle ujutatud ja puudus on igasugustest meditsiinitarvetest.

Maavärin hävitas ja kahjustas kümneid tuhandeid eluasemeid ning blokeeris teid ja purustas infrastruktuuri, mistõttu on raskusi abi kohale toimetamisega. Püütakse parandada teid rängalt kannatada saanud Les Cayes’ linna ja Jérémie vahel. Teedele tekitasid uusi tõkkeid järeltõuked ja mudavoolud.

Chandleri sõnul võivad võimalikud üleujutused maavärinapiirkonnas niigi rasket olukorda veelgi raskendada. Paljud inimesed magavad pärast maavärinat väljas.

Võimuesindajad käivad majast majja ja otsivad ellujäänuid. See nõuab aga tohutult ressursse.

CNN nägi ühe kokkuvarisenud hotelli juures üht ekskavaatorit, mis parajasti ei töötanud. Politseinikke ega muid turvatöötajaid kohal ei olnud ja inimesed tassisid rusudes hoonest minema õhukonditsioneere.

Chandler ütles, et teeb koostööd doonorriikidega, et tagada haitilaste põhivajaduste rahuldamine.

USA lõuna väejuhatus on saatnud Haitisse 14-liikmelise meeskonna olukorda hindama ning USA merevägi pakub mehitamata ja mehitatud õhusõidukite abil aerofotosid maavärina kahjustustest.

Maavärin leidis aset kohaliku aja järgi laupäeval kell 8.30 umbes 10 kilomeetri sügavusel ja selle kese asus Saint-Louis-du-Sudist 12 kilomeetri kaugusel.