Välisministeeriumi meedianõunik Kristina Ots kinnitas Delfile, et Indrek Tarand alustas 9. augustil tööd välisministeeriumis diplomaatilisel ametikohal arengukoostöö ja humanitaarabi büroos. Tema tööleping on tähtajatu.

See tähendab, et Tarand on tagasi välisministeeriumis pärast pea 20 aastat. Tarand töötas välisministeeriumi kantslerina aastatel 1994-2002, kui tema vastutada oli Eesti välisteenistuse, välisteenistusseaduse ja professionaalse diplomaatilise teenistuse väljatöötamine. Näiteks juhtis ta Eesti-Vene ja Eesti-Läti piirikõnelusi.

2002. aastal pidi Tarand kantslerikohast loobuma joobes juhtimise pärast. Nimelt tabati Tarand 2002. aasta juunis 1,07-promillise joobe tunnustega autoroolist ja vallandati päevapealt.

2009. aastal valiti Tarand Euroopa Parlamenti. Ta astus üles üksikkandidaadina ja liitus parlamendis Euroopa Parlamendi Roheliste fraktsiooniga, ka 2014. aastal kandideeris ta üksikkandidaadina ja osutus valituks. 2019. aastal kandideeris sotside nimekirjas, kuid piisavalt hääli ei kogunud.

2011. aastal kandideeris ta Eesti presidendiks Toomas Hendrik Ilvese vastu, kuid ei kogunud piisavalt hääli, misjärel valiti Ilves teiseks ametiajaks.

Möödunud õppeaastal õpetas ta Nõva põhikoolis inglise keelt, ajalugu ja ühiskonnaõpetust. Tarandiga sõlmiti aastane tööleping. Samal ajal, mullu detsembris, asus ta tööle Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (RKK) teadurina, keskendudes Kremli mõju analüüsimisele Valgevenes.