12. augustil gaasireostusest tingitud plahvatus on võtnud ühe elu - hetkeseisuga on plahvatuse raames saadud vigastustesse surnud mees, kes korteris elas ning keda kahtlustatakse ka plahvatuse tahtlikus korraldamises.

Jaama tänava plahvatuses said raskelt vigastada lisaks korteris elanud isikule veel viis operatiivtöötajat.

Kaks politseiametnikku viibivad jätkuvalt haiglaravil ning nende seisund - teatavasti väga raske - pole PPA pressiosakonna sõnutsi muutunud. Tallinnas haiglas viibiva kiirabiautojuhi seisund on endiselt raske, kuid stabiilne.

Tervislik seisukord on aga veidike rohkem edenenud kahe päästja puhul (kes viibivad haiglaravil Tartus) - kuigi mõlemaid said raskelt vigastada, on nad saanud intensiivravipalatist välja tavapalatisse. Lisaks on neil võimalik omastega suhelda.

Taustast

12. augustil toimus Tartus Jaama tänaval gaasireostusest tingitud plahvatus. Kaks päästetöötajat ja kiirabiautojuht viidi Põhja-Eesti regionaalhaiglasse ning nende seisund oli 13. augusti seisuga raske, kuid stabiilne. Kaks päästjat on ravil Tartu ülikooli kliinikumis.

Teo arvatav toimepanija, 46-aastane mees, suri plahvatuse käigus saadud põletushaavadesse.

Lõuna päästekeskuse juhi Margos Klaosi sõnul said päästjad väljakutse 13.44, mil politseisse helistas 46-aastase mehe tuttav.

Lõuna prefekt Vallo Koppel ütles pressikonverentsil, et joobes mehe seisund oli ettearvamatu ja seetõttu kaasati ka olukorra lahendamisse päästeamet. Kaks majja akna kaudu sisenenud päästjat jõudsid vaevu ruume tuulutama hakata, kui toimus plahvatus. Ülejäänud päästetöötajad viibisid sel ajal kortermaja trepikojas.

Politsei algatas juhtunu täpseks väljaselgitamiseks kriminaalmenetluse. Kahtlustatakse, et korteris viibinud 46-aastane joobes mees korraldas plahvatuse tahtlikult. Mees suri haiglas põletushaavadesse.

Politseil on mehega mitu varasemat kokkupuudet: ainuüksi sel suvel oli ta osaline kaheksas, peamiselt liigse alkoholitarbimisega seotud juhtumis. Kuna väljakutsele tuli kiiresti reageerida, ei jõudnud politsei mehe taustaga tutvuda.

„Ei teatud, et sündmus võib olla tahtlikult korraldatud, ning mindi appi mitte ainult ohvrile, vaid ka kurjategijale,“ sõnas Koppel pressikonverentsil.