Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid väitis täna pressikonverentsil, et "Afganistani Islamiemiraat ei kavatse kellelegi kätte maksta" ning "andestab kõigile, kes on meie vastu võidelnud".

"Me ei taha uuesti sõtta minna. Me ei vaena kedagi. Me tahame elada rahus. Me ei soovi siseriiklikke ega väliseid vaenlasi," lausus islamistide esindaja. "Teame, et oleme teinud ajaloos palju vigu, kuid tahame nüüd kindlustada, et Afganistan ei ole enam sõjatanner."

Mujahid pöördus ka rahvusvahelise kogukonna, sh USA poole, lubades, et Taliban ei tee Afganistanis kellelegi viga ning tagab edaspidi kõikide saatkondade ja abiorganisatsioonide julgeoleku.

Tema sõnul ei hakata kedagi ka diskrimineerima ning naistel on võimalik jätkuvalt töötada, õppida ja ühiskonnaelust osa võtta, kuigi nende õiguste tagamisel lähtutakse šariaadiseadusest.

Ühtlasi väitis Mujahid, et Afganistan saab tulevikus olema narkootikumide vaba riik, kuigi vajab uimastiprobleemi lahendamiseks teiste riikide abi.

Joe Biden: lahkumine oli õige otsus

USA president Joe Biden kaitses eile hilisõhtul telepöördumises oma otsust väed Afganistanist välja tõmmata, öeldes, et ameeriklased ei peaks osalema sõjas, mida afgaanid ise pidada ei taha.

"Meie vägedega väljatoomine oli õige otsus," sõnas Biden. "Ma olen neljas USA president, kes seda sõda eest veab, viiendale ma seda enam üle ei anna."

Vastates kriitikutele, lausus aga Biden: "Kui palju oleks ma pidanud veel saatma Ameerika poegasid võitlema Afganistani kodusõjas? Kui palju hauakive oleks tulnud Arlingtoni sõjaväekalmistule veel püstitada?"

Täna hommikul algasid taas lennud, mis evakueerivad Kabulist diplomaate ja tsiviilisikuid. Lennuväli on sinna kogunenud inimestest tühjendatud.

USA väed, mis hetkel lennuvälja kontrollivad, pidid eile evakuatsioonilennud riigist lahkuda soovivate inimeste paanika ja meeleheite tõttu peatama. Teadete kohaselt hukkus kolm meest, kes klammerdusid õhku tõusnud lennukite külge ja siis alla kukkusid.