Kuigi näiteks Ühendkuningriigi diplomaatide evakueerimine pidi seisma ees lähinädalatel, plaanitakse Talibani oodatust kiirema pealetungi valguses suursaadik juba täna riigist minema lennutada, vahendab Reuters. Valitsuse esindaja Jalalabadis ütles uudisteagentuurile, et sealne kuberner ei osutanud sissetungijatele vastupanu. "Talibanile vaba läbipääsu võimaldamine oli ainus viis hoida ära tsiviilisikutest ohvreid," ütes ta.

USA president Joe Biden käskis saata riiki 5000 sõjaväelast, kes aitaks kindlustada ameeriklastele ohutu väljumise. Veel eelmisel nädalal eeldati USA luureteenistuste hinnangus, et Kabul võib püsida valitsusvägede kontrolli all veel kolm kuud. Just pealinna on jõudnud paljud sisepõgenikud provintsidest, mille on ranget šariaadisüsteemi kehtestav Taliban juba üle võtnud.

USA välisministeerium on tegutsenud ka selle nimel, et saada teada Ameerika sõjaväelasi aidanud Afganistanide nimed. Teiste seas ajakirjanike ja inimõiguste aktiviside elud võivad olla ohus, mistõttu soovivad ameeriklased kahe Reutersi allika sõnul toetada neid, kui neil on vaja riigist lahkuda.