Talibani võitlejad, kes teel Kabuli relvastatud vastupanu praktiliselt ei kohanud, sõitsid pühapäeval pealinna sisse ja asusid haarama kontrolli, samal ajal kui USA ja teiste välisriikide valitsused kiirustasid oma kodanikke ja liitlasi evakueerima.

Talibani sisenemine Kabuli oli kulminatsiooniks dramaatilisele nädal aega kestnud pealetungile, mille käigus islamistlikud võitlejad võtsid hämmastava kiirusega kontrolli kõikide provintside ja suurlinnade üle, sageli ilma igasuguse verevalamiseta.

Talibani võitlejad, kes kavatsevad luua islamiriigi, mida juhitakse Koraanil põhineva islamiseaduse range ja sõnasõnaline tõlgenduse alusel, on asunud juba üle võtma mahajäetud politseijaoskondi ja ametiasutusi. Öö hakul anti neile üle ka presidendipalee võtmed.

Kui USA varahommikul diplomaatide evakueerimist alustas, anti saatkonna töötajatele korraldus põletada tundlikud dokumendid ja hävitada arvutid. Õhtuks oli saatkond ameeriklaste poolt hüljatud, USA lipp langetatud ja suurem osa diplomaate riigist välja toimetatud.

Hilisõhtul oli Kabuli lennujaama viiv maantee täis meeleheitlikult põgeneda püüdvaid afgaane ja tuhandeid Ameerika sõdureid, kes püüavad tagada evakueeritavate julgeolekut. Teadete kohaselt on Taliban samal ajal üles seadnud kontrollpunktid ümber Kabuli, sh lennujaama viival maanteel.