Äärmusühendus Taliban tugevdas täna kontrolli Afganistani pealinna Kabulit ümbritsevate piirkondade üle. Äärmuslaste pealetungi eest pagevad põgenikud on pealinna üle ujutanud, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Taliban on vallutanud riigi suuruselt teise ja kolmanda linna Kandahari ja Herati ning Kabul on jäänud valitsusvägede viimaseks kantsiks. Mujal on neil õnnestunud äärmuslastele vallutustele vähe või üldse mitte vastata.

Äärmuslaste võitlejad on nüüdseks laagris pealinnast vaid 50 kilomeetri kaugusel ja USA ning teised riigid on hakanud peatse rünnaku kartuses oma kodanikke õhuteede kaudu Kabulist evakueerima.

„Nende senisest tegevusest nähtub selgelt, et nad üritavad Kabulit ära lõigata," sõnas USA kaitseministeeriumi pressiesindaja John Kirby eile.

USA on soovitanud kõigil oma kodanikel riigist viivitamatult lahkuda ja pöördunud Talibani poole palvega, et Kabulis asuvat USA saatkonda ei rünnataks. Pentagoni teatas eile, et riiki saadetakse riiki lähema 24-48 tunni jooksul 3000 lisasõdurit, kelle missiooniks on ameeriklaste evakueerimine. Esimesed sõdurid on tänaseks Afganistani kohale jõudnud. Samasugust operatsiooni alustab ka Ühendkuningriik.