Eile, 12. augustil toimus Tartus Jaama tänaval gaasireostusest tingitud plahvatus. Kaks päästetöötajat ja kiirabiautojuht viidi Põhja-Eesti regionaalhaiglasse ning nende seisund on raske, kuid stabiilne. Kaks päästjat on ravil Tartu ülikooli kliinikumis. Teo arvatav toimepanija, 46-aastane mees, suri plahvatuse käigus saadud põletushaavadesse.

Lõuna päästekeskuse juhi Margos Klaosi sõnul said päästjad väljakutse 13.44. Politseisse helistas 46-aastase mehe tuttav. Lõuna prefekt Vallo Koppel ütles pressikonverentsil, et joobes mehe seisund oli ettearvamatu ja seetõttu kaasati ka olukorra lahendamisse päästeamet. Kaks majja akna kaudu sisenenud päästjat jõudsid vaevu ruume tuulutama hakata, kui toimus plahvatus. Ülejäänud päästetöötajad viibisid sel ajal kortermaja trepikojas.

Politsei algatas juhtunu täpseks väljaselgitamiseks kriminaalmenetluse. Kahtlustatakse, et korteris viibinud 46-aastane joobes mees korraldas plahvatuse tahtlikult. Mees suri haiglas põletushaavadesse. Politseil on mehega mitu varasemat kokkupuudet: ainuüksi sel suvel oli ta osaline kaheksas, peamiselt liigse alkoholitarbimisega seotud juhtumis. Kuna väljakutsele tuli kiiresti reageerida, ei jõudnud politsei mehe taustaga tutvuda. „Ei teatud, et sündmus võib olla tahtlikult korraldatud, ning mindi appi mitte ainult ohvrile, vaid ka kurjategijale,“ sõnas Koppel pressikonverentsil.

Kortermaja elanikke majutatakse Tartu kutsehariduskeskuse ühiselamus. Linnapea Urmas Klaasi sõnul püütakse vajadusel ka korterile lähemaid majutusvõimalusi leida. Ohvriabi pakub elanikele nõustamist ning lähiajal plaanitakse korraldada ühine nõustamisring. Korteriühistu teavitas maja kahjustustest kindlustust ning hetkel on piirkonda valvamas turvafirma.

Lõuna prefekt Vallo Koppel pani pressikonverentsil inimestele südamele, et sündmuskohal filmitud materjali tohib jagada ainult politseiga. Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos lisas, et eriti kannatanute lähedaste säästmiseks võiks hoiduda igasugustest spekulatsioonidest. Toimunu uurimine on alles algusjärgus.

Detaile saad lähemalt lugeda blogist:

Võimalus saada abi
Kõikidele asjaosalistele, keda sündmus otseselt või kaudselt puudutab, pakub sotsiaalkindlustusameti ohvriabi ööpäevaringset psühholoogilist esmaabi ohvriabi kriisitelefonil 116 006. Need, kes helistada ei saa või ei soovi, saavad nõustajaga suhelda veebivestluse teel aadressil www.palunabi.ee.

Psühholoogiline esmaabi kujutab endast pärast traumeerivat kogemust personaalse ja vahetu toe pakkumist, et taastada turvatunne, vähendada kaotuse mõju ja anda tugevust ning vastupidavust toimetulemiseks ja igapäevaeluga jätkamiseks. Vajadusel saame abistada sobiva spetsialisti leidmisel.